Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Rysslands anfall på Ukraina leder till dyrare bensin och diesel

Rysslands invasion av grannlandet Ukraina kommer sannolikt leda till att svenska bilister får betala mer för bensin och diesel.

Senast i går höjdes priset på bensin med tio öre till 19,54 kronor per liter och priset på diesel med 20 öre till 21,97 kronor per liter. Aldrig förr har dieseln legat så nära 22 kronor. Kan vi redan i morgon, fredagen den 25 februari, se dieselpriset passerar 22 spänn? Mycket pekar på det sedan råoljepriserna skjutit i höjden efter att Ryssland i natt svensk tid militärt gått in i Ukraina. Just nu ligger aprilkontraktet för Brentoljan (Nordsjöoljan) på drygt 105 dollar per fat. För mindre än ett dygn sedan låg priset på under 97 dollar per fat.
Även WTI-oljan har passerat 100 dollar. I går var den nere i 91 dollar per fat.
Det är första gången sedan 2014 som råoljepriset ligger på över 100 dollar.

LÄS OCKSÅ: Priserna på bensin och diesel rusar i Sverige

Ryssland, som inte ingår i OPEC-sammanslutningen, står för nästan en åttondel av världens oljeproduktion. Dessutom står landet för en ännu större del av världens naturgasutvinning.
Rysslands attack på Ukraina spås således få stora konsekvenser på världens energitillgångar. Framför allt berörs Europa i och med att Ryssland är Europas viktigaste källa till olja och gas.

Att försöka häva en utveckling där rysk olja uteblir är inte helt enkelt, detta eftersom OPEC-ländernas produktion är minskande och möjligheterna att snabbt ställa om till ökad produktion är väldigt begränsade.