Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080512-s-alkolås080512-s-alkolås080512-s-alkolås
080512-s-alkolås

(S) kräver alkolås i alla nya bilar

Socialdemokraterna kräver att alla nya bilar som säljs i Sverige ska vara utrustade med alkolås från och med 2012. Regeringen har tillsatt en utredning för alkolåsprogram för dömda rattfyllerister men är skeptisk till socialdemokraternas förslag.

Socialdemokraterna är övertygade om att alkolås i alla nya bilar ska råda bot på de alltför många alkoholrelaterade olyckorna på de svenska vägarna. Deras förslag om lag på alkolås i alla nya bilar från år 2012 kommer att läggas fram i riksdagens trafikutskott före sommaren.

– Om vi kan rädda hundra människor med förslaget, så är det värt det, säger partiets trafiktalesman Ibrahim Baylan till TT.

Även om den borgerliga regeringen är positiv till alkolås som företeelse är den skeptisk till socialdemokraternas förslag. Regeringen har tidigare tillsatt en utredning som ska föreslå ett system där dömda rattfyllerister får genomgå ett program med alkolås. Däremot har infrastrukturminister Åsa Torstensson tidigare uttalat sin skeptiska hållning till en lag om alkolås i alla nya bilar.

Alkolåsets vara eller icke vara har vållat debatt flera gånger om. En vanlig invändning mot en lag om alkolås i alla bilar är att det endast är en liten grupp som kör onyktra och att många troligtvis skulle finna sätt att ta sig förbi alkolåset ändå. Enligt Vägverket kör 3-4 personer av 1 000 onyktra. Även om det är förhållandevis få som kör onyktra är det många som dör i alkoholrelaterade olyckor. Enligt Vägverket dör omkring 125 personer varje år i olyckor där alkohol har varit inblandat.

Krönika