Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090529-volvo-s60-concept
090529-volvo-s60-concept
090529-volvo-s60-concept
090529-volvo-s60-concept

S60 Concept – Volvos snygga framtid

Volvos senaste konceptbil S60 Concept ger oss en vink om hur nästa generation Volvo-modeller kommer att se ut. Teknikens Värld fick en exklusiv provkörning av bilen på hemmaplan i Göteborg.

Från idé till färdig bil på mindre än ett år och nu färdig att provköras av en liten utvald skara journalister. Nya Volvo S60 Concept har kommit till under en turbulent era hos Volvo med både försäljningsrykten, designchefsbyten och allmän rådande global finanskris. Ändå pekar den kopparfärgade bilen ut en delvis ny riktning för företaget.

Konceptbilen tar steget ut när det gäller design och markerar tydligt en attitydförändring. Slanka sportcoupéliknande linjer som utmanar en mängd konkurrenter. Kunderna som tittar på Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass är den tänkta målgruppen för nästa generation S60 men formspråket hos konceptbilen pekar nästan mer åt sportcoupéer som Audi A5, Mercedes CLS och Volkswagen Passat CC.

Konceptbilen är helt byggd av Volvo själva. Vanligtvis brukar bilföretagen lägga ut specialjobben hos karosseribyggare i exempelvis Italien, men S60 Concept är byggd i företagets egen konceptverkstad i Torslanda.

Den hemliga budgeten för S60 Concept-projektet är enligt rykten drygt 20 miljoner kronor, en ringa summa jämfört med många andra bilföretags konceptinvesteringar. Nyttan – ”paybacken” – är interna företagsanalyser, utvärderingar och givetvis marknadsföring.

Bakom ratten är det första som slår en som förare den breda mittkonsolen i äkta glaskristall. Det är småländska Orrefors som har bidragit med denna inredningsdetalj som skänker en hel del touch av lyxig heminredning i stället för vanlig bilinteriör i plast och läder.

Solblekta träpaneler och mycket blank metall spär på det lyxiga intrycket. Det fullstora glastaket ger kupén en luftig atmosfär trots den sportigt låga taklinjen.

– När man nu ser S60 Concept på avstånd i olika miljöer blir det ännu tydligare med vår grundidé att designen på kaross och inredning ska uppfattas som en enhet, förklarar projektledare Hans Gruijters samspelet på de djärva stilarna.

Konceptbilen är inte avsedd att hårdköras, under huven sitter en fyrcylindrig bensinmotor och provisorisk automatlåda. Den tekniska specifikationen utlovar direktinsprutad 1,6-liters GTDi-motor på 180 hästkrafter och Powershift, det vill säga dubbelkopplingslåda. Utsläppsnivån av koldioxid är beräknad till att hamna under 119 gram per kilometer. Ett särskilt Drive-läge ska hjälpa föraren att köra snålt.

– Växelspaken går att tilta upp för bättre kontroll och närvaro vid mer aktiv körning, berättar interiördesigner Lars Falk, en av svenskarna bakom S60 Concept. Om detta sportiga, egna Volvo-tilltag, kommer i produktion återstår dock att se.

Runtomsikten hos S60 Concept är bra, men backspeglarna väl slimmade för att passa en produktionsbil. Tydlig form och funktion på instrumentpanelens reglage på typiskt Volvo-manér trots den häftiga inramningen. Nytt är centralt placerad hastighetsmätare som hos konceptbilen dessutom är spiralformad inåt – ju snabbare du kör, desto längre bort från föraren visas hastigheten för att förstärka känslan av fart.

Nya produktionsfärdiga Volvo S60 är planerad att visas på Genèvesalongen nästa vår och kombimodellen V60 kommer senare under hösten 2010.

 

Nya vs gamla Volvo S60
 S60 ConceptS60 utgående modell
Längd (cm)464458
Höjd (cm)138143
Bredd (cm)188181
Nya vs gamla Volvo S60
 S60 ConceptS60 utgående modell
Längd (cm)464458
Höjd (cm)138143
Bredd (cm)188181
Nya vs gamla Volvo S60
 S60 ConceptS60 utgående modell
Längd (cm)464458
Höjd (cm)138143
Bredd (cm)188181

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer

TV-TV