Så blir formen hos Mercedes kompakta modeller

Mercedes ska storsatsa på sina mindre modeller. Utbudet ska bli bredare och formen renare. Här är ett första smakprov.

Förra veckan kunde vi berätta om Mercedes kommande storsatsning rörande mindre bilar. Paletten på dagens fem modeller ska till 2020 bli åtta. Nu har vi fått en försmak på hur Mercedes framtida ”små” modeller, dit A-klass, B-klass, CLA och GLA hör, kan se ut.

Tack och lov är det inte bara fragment av en bil vi får se även om just etiketten bil är svår att sätta på det vi får se. Det ser i ärlighetens namn mer ut som något i plast som har stått i solen för länge.

Mercedes kallar studien för ”Aesthetics A” och menar att ”veckens tid är förbi”. De nya modellerna kommer, av studien att döma, bli betydligt renare och mer slimmade i formen. Studien visar också att vi kan vänta oss en sedanmodell i segmentet, en ersättare till dagens CLA som visserligen kallas för fyrdörrarscoupé.

Framtida CLA ovan och dagens CLA – testad i Teknikens Värld nummer 12/2013.

De enda riktigt tydliga dragen hos studien hittar vi i fronten där en hungrig grill syns, en evolution av den som finns hos modellen GT, presenterad 2014.

Mercedes har tidigare presenterat designstudier med liknande namn. 2010 kom Aesthetics No. 1 som följdes upp av Aesthetics No. 2, och Aesthetics 125 under 2011 samt Aesthetics S året därpå.

Mercedes designstudie Aesthetics A har "sensual purity" som måtto.