Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Så blir nästa generation Ford Mustang

En av Fords allra största succéer någonsin får förlängt liv.

Det som började 1964 kommer att pågå till 2030 – minst.

Så här ser Fords planer för Mustang ut.

Ikoniska bilmodellen Ford Mustang lanserades i sin nuvarande form 2014. Då var det en påkostad lansering under ledning av dåvarande chefen i Europa, men nyligen utsedd till vd för hela Ford, Jim Farley. Farley pratade vitt och brett om Mustangens betydelse för Ford och hur han själv köpte och renoverade en som ung grabb.

Ford Mustang fick symbolisera muskelbilen men också skiftet från de stora jänkeskeppen till lite mindre bilar. Ja, det går egentligen att skriva en hel bok om Ford Mustang, vilket det förstås också redan gjorts.

Men Ford Mustang spelar inte bara en roll i Fords historieskrivning bakåt. Den ska också hjälpa Ford att bygga varumärke, image och sälja bilar framåt.

DUELL: Ford Mustang Bullitt mot Dodge Challenger

Nästa generationsbyte är planerat till 2022-2023. Till en början meddelade Ford sina underleverantörer att bilen skulle byggas i sex år. Men nyligen kom beskedet att det blir åtta år. Därmed kommer det som började som en chansning för att nå yngre bilköpare 1964 att pågå åtminstone till 2030. Det är inte många bilmodeller i världen som kan skryta om en svit på över 65 år och totalt sju generationer.

Nästa generation Mustang ska byggas på samma plattform som den Explorer som börjat säljas i Europa i sommar. Det betyder att Ford kan tillåta Mustang att växa en aning. En tredje bil på samma plattform är Lincoln Aviator.

Underleverantörerna har också fått beskedet att de ska ta höjd för en volym på knappt 100 000 bilar per år varav kupén står för 77 000 och cabrioleten för resterande bilar. Leverantörerna har också fått veta att de redan 2025 blir en lättare ansiktslyftning.

Trots sin ikoniska status har Ford Mustang också drabbats av coronapandemin. Försäljningen hemma i USA har rasat 12 procent under första halvåret till 33 786 bilar. Men sjätte generationen Mustang har ändå presterat väldigt bra försäljningssiffror under sin livstid. För att ytterligare spä på muskelbilsauran har Ford lagt till varianterna Bullitt, Shelby GT500 och inom kort Mach 1. Ford har också lånat ut namnet Mustang till den nya elbilen Mustang Mach-E, som även den ska börja säljas nu efter sommaren.