090812-nya-gm
090812-nya-gm

Så blir nya GM – 25 nya modeller till 2011

På tisdagen presenterades ett nyfött GM officiellt för världen. Samtidigt som Volts otroliga förbrukningssiffror blev officiella avslöjades att en stor modelloffensiv väntar. Inte mindre än 25 nya modeller ska lanseras inom två år, bland annat en 3-serie-rival från Cadillac.

Det var på hemmaplan i företagets designcenter i Detroit som ett nytt General Motors presenterades för världen. GM:s vd Fritz Henderson tog till orda och berättade om ett GM som satsar stort på nya modellanseringar. Det var dock den sedan länge efterlängtade plug in-hybriden Chevrolet Volt som snodde åt sig det mesta av strålkastarljuset. För första gången avslöjades de officiella förbrukningssiffrorna för Volt. Men GM hade mycket mer än så att bjuda på, närmare bestämt totalt 25 nya modeller som ska lanseras inom de närmaste två åren. Det mesta är känt sedan tidigare, men det bjöds även på några intressanta överraskningar.

Av mest intresse är Cadillacs kommande instegsmodell. Den nya modellen ska hamna i storleksklassen under CTS och bli en direkt rival till Audi A4, BMW 3-serie, Lexus IS och Mercedes C-klass. Den nya modellen, som enligt förhandsspekulationerna får namnet ATS, kommer att ersätta den mindre lyckade BLS och ska ge sig i kast med de bästa i segmentet. Cadillac hoppas vinna kunder med en sportig, men likväl lyxig bil som i normalutförande blir bakhjulsdriven men kan fås med fyrhjulsdrift. GM säger sig inte ha uteslutit helt och hållet att skeppa den kommande bilen även till Europa. De har dock gjort det tydligt att de inte tänker satsa på Europa-marknaden med den misslyckade Cadillac-offensiven färskt i minnet. Allt som allt finns fem nya Cadillac-modeller i startgroparna. Från Chevrolet väntas tio och resterande tio modeller fördelas på Buick och GMC. Bland annat kommer en plug in-hybrid i crossoverform från Buick 2011.

Det nya GM ska lyssna mer på sina kunder och anpassa bilarna efter deras önskemål. Vanliga människor ska kunna gå in på GM:s hemsida och säga hur de vill att en bil från GM ska vara. GM har redan smygstartat med detta projekt och redan tagit fram två konceptbilar baserade på kundernas önskemål. De två bilarna Bare Necessities Truck och Bare Necessities Car presenteras som två bilar som är avskalade från allt onödigt, därav namnen. Några tekniska detaljer finns ännu inte men de ska vara formgivna för att vara så enkla och effektiva som möjligt.

https://youtu.be/HLmXKF6s5a8?height=347&width=575https://youtu.be/EzNzP_CbF2I?height=347&width=575

Läs mer