Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Så blir nya reglerna för cruising och studentflak

Nu har Transportstyrelsen släppt nya regler för vad som gäller vid så kallad cruising och studentflak. Både cruising och flakåkande är fortsatt tillåtet, men måste ske i samband med anordnade arrangemang.

Transportstyrelsen har tyckt att reglerna för bilkorteger, även kallat cruising, och studentflak har varit för otydliga. Därför har myndigheten sett över reglerna och presenterar nu några ändringar och förtydliganden, allt för att det ska bli lättare att bedöma vad som är tillåtet och inte tillåtet.

För cruising understryker Transportstyrelsen att det måste vara ett anordnat arrangemang. Det är tillåtet att köra personbilar med fler passagerare än vad bilen är godkänd för, men det måste finnas sittplats till alla och man får inte sitta på bilen. Hastigheten får vara max 20 km/h.

LÄS MER: Nya regler för registreringsskylt

– Vi medger undantag vid anordnade sammanhang och inte för vad som helst. Och det måste finnas sätesplats till alla i bilen. Det är alltså inte tillåtet att till exempel sitta på karossen. Det är inte heller tillåtet att köra till eller från arrangemanget med fler än det antal passagerare fordonet är registrerat för, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

För studentflak vill Transportstyrelsen förtydliga att det endast är tillåtet att åka på flak även om fordonet inte är godkänt för persontransporter om det sker i samband med arrangemang som skolavslutningar, karnevaler eller liknande. De nya, tydligare reglerna börjar gälla den 1 januari 2023.