Så här fungerar Volvos självkörande bilar

2017 ska det rulla 100 stycken självkörande bilar i Göteborg, nu berättar Volvo mer om hur de fungerar.

https://youtu.be/3k6mmzdEeJE

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I slutet av 2013 rapporterade vi om att Volvo utvecklar teknik som gör bilarna självkörande för att minska antalet olyckor. Volvo sade redan 2007 att de har som mål att 2020 ska ingen dö eller skadas svårt i en Volvo.

Projektet som går under namnet ”Drive Me” är nu inne på sitt andra år och innebär att Volvo redan 2017 ska leverera 100 självkörande bilar till kunder på utvalda vägar i och omkring Göteborg.

– Vi bryter ny mark inom autonom körning. Att ta steget till ett offentligt pilotprojekt – med ambitionen att vem som helst ska kunna sitta bakom ratten i normal trafik på allmänna vägar – är helt nytt, säger Peter Mertens, vd på Volvo.

Det komplexa systemet av sensorer, molnbaserade positioneringssystem och intelligenta broms- och styrtekniker gör det möjligt att spendera tiden i bilen till annat än att köra. Något som väldigt många förare i och för sig ägnar sig åt redan i dag, i bilar som inte är självkörande.

Autopilotsystemet är utvecklat för att klara av alla trafiksituationer och i många lägen ska systemet reagera snabbare på trafiksituationer än en människa. Om något i systemet skulle fela finns även ett reservsystem som säkerställer en säker drift av autopiloten, då det inte går att förlita sig på att föraren är redo att gripa in när det behövs.

När det inte är möjligt att använda autopiloten uppmanas föraren att ta över igen, gör föraren inte det kör bilen automatiskt åt sidan och stannar på en säker plats.

I november förra året fick Teknikens Världs Hans Hedberg chansen att åka med i en av Volvos testbilar och den filmen kan du se här.