Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så lätt är det att stjäla din bil

Det är svårt att skydda sig mot tjuvar som hittar på alla möjliga sätt för att komma åt andras prylar. Men extra busenkelt för tjuven är det med en smidig låsdyrk.

https://youtu.be/TSR7mgBRS-0

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Bilstölderna ökar igen i Sverige. Tillvägagångssätten för att komma åt din bil eller vad som finns i den är många. Störningssändare för att blockera din larmnyckels signaler och komma över din bils nycklar på ett eller annat sätt är ett par metoder som är vanliga i dag.

Äger du en äldre bil utan larm (nya bilar som säljs i dag har inte heller alltid larm som standard) kan du lätt få oönskat besök i den. Har din bil ingen immobiliser blir du lika lätt av med den. Det tar bara några sekunder för tjuven att komma åt det den vill ha om den klåfingriga har vad man kallar en låsdyrk.

Som vi ser i filmen är det bara att stoppa in dyrken i låset och/eller tändningslåset och vrida på cylindern för att trycka upp stiften från låscylindern. Det hela går på några sekunder.

Låsdyrkar är dyra att komma över och är tänkta att användas av exempelvis låssmeder, men troligtvis finns det en billig, svart tillverkning och marknad även för den här typen av verktyg.

Har du en äldre bil utan immobiliser, skaffa ett rattlås som fästes med krokar över ratten. Gärna ett där ratt och pedaler kopplas ihop. Det går att dyrka upp även dessa men det får tjuven förmodligen att välja en annan bil, utan rattlås.