Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så lätt överraskar älgen dig – sedan smäller det!

Du anser att du har koll på vägen, men så plötsligt står den bara där framför bilen. Älgen. Pang!

Älgar finns det gott om i Sverige. De flesta personer i vårt land har – tack och lov – inte krockat med någon, men det kan hända vem som helst, när som helst. Även om man är på sin vakt, fokuserar på vägen och omgivningen runt om så kan en älg plötsligt dyka upp mitt framför bilen – och älgen kan bli det sista man som förare ser.

Årligen sker i Sverige flertalet krockar mellan älg och fordon som leder till att den eller de i bilen omkommer. En älg väger mellan strax under 300 och uppemot 500 kilo, även om det finns älgtjurar som är betydligt tyngre än så (den tyngsta som skjutits i Sverige vägde cirka 830 kilo). Djurens massa blir till en enorm vikt när en bil kommer i hög fart och bilens struktur i form av A-stolpar och tak klarar inte av dylika krafter.

LÄS MER: Krocka med älg kan vara det sista man gör

https://www.facebook.com/kjell.nilsen.71/videos/10156332365231008/

I filmen ovan ser vi en älgkollision som ägde rum i Norge i förra veckan. Föraren hade förmodligen bra koll på vägen, men så kom det en mötande bil som inte bländade av helljuset. Inte ens vindrutekameran, en så kallad dashcam, lyckades registrera vad som befann sig på vägen, hitom den ljuskägla som mötande bil irriterade med.

LÄS MER: Var 8:e minut sker en viltolycka i Sverige

Krocken var ett faktum och på bilderna ser vi hur den Toyota Avensis av andra generation som personerna färdades i såg ut efter smällen. Otroligt nog klarade sig förare och passagerare utan några större skador. Bilen, den är bara att skrota.

Så se upp i trafiken! Och blända av med helljusen i tid!