Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så lätt stjäls din bil

Har du nyckellöst system till din bil kan biltjuvar stjäla den på bara några sekunder. En allvarlig säkerhetsbrist med systemet.

https://youtu.be/xHCUpLBGIKQ

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Allt fler biltillverkare erbjuder nyckellösa system till sina modeller, en mycket bekväm funktion som nu visar sig göra bilarna oerhört enkla att stjäla.

Det är den tyska bilägarorganisationen ADAC som har genomfört en undersökning där de allvarliga säkerhetsbristerna avslöjas.

Med hjälp av räckviddsförlängare för trådlösa signaler kan tjuvarna fånga upp signalen från din nyckel om de befinner sig tillräckligt nära. Signalen kan sedan skickas vidare till en annan mottagare i upp till flera hundra meter bort, och bilen kan busenkelt låsas upp och startas.

ADAC har hittills lyckas låsa upp och köra iväg med drygt tjugo bilar genom att använda sig av detta enkla system, bland annat bilar från Audi, BMW, Ford, Lexus och Volkswagen. Hela listan hittar du här.

Foto: ADAC

Genom att låsa upp och starta bilen på detta sätt kan tjuvarna köra bilen tills det att motorn stängs av, trots att det inte finns någon nyckel i bilen. För att skydda sig mot detta råder ADAC ägare till bilar med nyckellöst system att lägga nyckeln i en plåtburk eller liknande som blockerar den trådlösa signalen.