Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så många är nöjda eller missnöjda med sin bil

Att äga en bil är vanligt i svenska hushåll.

Och de allra flesta är också nöjda med sitt val av bil.

Allra mest nöjd är de som valt en bil från Asien, visar en ny undersökning gjord av Blocket Fordon.

De allra flesta svenska bilägare är nöjda med sitt val av bil. Det visar en ny undersökning som företaget YouGov genomfört på uppdrag av Blocket Fordon.

I undersökningen fick svenska hushåll svara på frågan ifall det fanns en bil i hushållet och om så var fallet fick bilägaren gradera graden av nöjdhet från 1 till 5.

Undersökningen visade att bensinbilen är den allra vanligaste i svenska hushåll med en andel på 61 procent. Diesel stod för 30 procent av bilinnehavet, hybrid för åtta procent och elbil knappt en procent, siffror som stämmer bra överens med försäljningsstatistiken de senaste åren.

LÄS MER: Så söker svenskarna hjälp inför bilköpet

Hela 75 procent av de svenska hushållen äger en bil, visar undersökningen, och de allra flesta tycker att de valt rätt. Allra mest nöjda med sitt bilval är de som kör en Toyota eller en Kia.

– Toyota och Kia sticker ut i undersökningen och nästan nio av tio som svarat att de äger en bil av det märket är nöjda med sin bil. När det kommer till Toyota är det mer än varannan som svarar att de är mycket nöjda med sin bil, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket i, ett pressmeddelande.

Men även de som valt andra märken tenderar att vara nöjda då hela 78 procent svarade att de är ganska eller mycket nöjda med sitt bilval.

– Överlag är svensken väldigt nöjd med sin bil, endast fem procent är helt missnöjda. De unga tenderar att vara mer missnöjda (12 % missnöjda) än de som är 60 år eller äldre (2 % missnöjda), kommenterar Tero Marjamäki.

Storsäljarna Volvo och Volkswagen ligger strax bakom Toyota och Kia, trots att det är de två märkena som säljer allra flest bilar i Sverige. Volvo har en marknadsandel i Sverige på strax under 20 procent och VW är inte långt efter. Kia är det tredje största bilmärket i Sverige efter ett par rekordår.

Här är hela topplistan:

Mest nöjda med sin bil (% avser nöjdhet där max är 100 %):

Toyota 87 %

Kia 87 %

BMW 84 %

Mercedes 83 %

Volkswagen 80 %

Volvo 80 %

Hyundai 76 %

Ford 71 %

Skoda 69 %

Audi 68 %

Renault 66 %

Peugeot 65 %

Källa: YuoGov som genomförde undersökningen 29 maj till 1 juni i år.