Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Så många laddpunkter behövs 2040

En fördubbling på tre år och över en miljon publika laddpunkter i världen i maj 2020.

Kina och Europa gasar i utbyggnaden av infrastruktur för laddbara bilar.

Och det behövs fler – många, många fler.

Det är nyhetsbyrån Bloomberg som sett över antalet publika laddpunkter i världen. En laddpunkt kan översättas med en kontakt där du kan ladda din elbil eller laddhybrid. En laddstation kan innehålla en eller flera laddpunkter.

Enligt genomgången passerade vi en miljon publika laddpunkter i maj i år. Då räknas inte alla laddboxar vi har hemma in i den statistiken. Tesla står då för en femtedel av de publika laddpunkterna i världen.

PROVKÖRNING: Volkswagen ID.3

Antalet laddpunkter har fördubblats på tre år och det är Kina och Europa som leder utvecklingen. Nordamerika och främst då USA ligger långt efter men många tror att den våg av eldrivna pickuper som ska lanseras de kommande åren kommer att öka intresset för elbilar. Ford, Tesla och Rivian har alla annonserat nya pickuper med första lanseringar under nästa år.

General Motors har meddelat att de nu kommer att investera i laddinfrastruktur. Presidentkandidaten Joe Biden har lovat en ordentlig satsning på elbilar och laddpunkter om han väljs till president vid valet i november. Men USA ligger långt efter Europa och Kina. Som jämförelse så har lilla Nederländerna fler laddpunkter än hela stora USA. Nederländerna har färre personer med körkort än staten New York.

TEST: Porsche Taycan mot Tesla Model S

EU har nyligen satt ett mål på 1 miljon publika laddpunkter senast 2025. I Europa krigar nu flera kraft- och oljebolag om att få tillgång till de bästa platserna och bristen på mark kan leda till att det byggs fler laddpunkter än vad som faktiskt behävs just nu bara för att säkra framtida marknadsandelar och attraktiva lägen.

Enligt nyhetsbyrån Blooomberg väntas var tionde ny bil som säljs i världen 2025 vara eldriven och framåt 2040 kommer det att behövas mer än 12 miljoner publika laddpunkter. Byrån beräknar värdet på den investering som behövs till cirka 4 000 miljarder kronor.