Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Emmy-Lie Vilsson

Så många vill ta bilen på semestern i år

Bilar, husbilar och husvagnar. När svensken väljer semester coronasommaren 2020 blir det rena hjulafton, mer än varannan svensk planerar nämligen för bilsemester.

Hur tänker du resa på semestern? Den frågan ställde bilskadereparatören Werksta tusen svenskar. Och svaret var inte så överraskande. I en tid med stora restriktioner för hur och var vi kan resa vill många ta chansen och upptäcka Sverige – med bil.

Hela 57 procent svarade att de tänker åka på bilsemester. Planerna är redan i full gång. Bara 8,5 procent har planerat för en utlandssemester. Jämfört med andra år är det här betydliga skillnader.

Nästan var tredje person som tillfrågades planerade att göra en längre bilsemester nu när restriktionerna på maximalt två timmar hemifrån är hävda. Nästan lika många planerar för en kortare sväng närmare hemmet. 34 procent av de tillfrågade tänkte stanna hemma och göra kortare dagsutflykter utan övernattning.

Nyfiken på bilen på bilden ovan? Läs vår provkörning av Corvette C3 Convertible från 1968!

Räkna med många husvagnsekipage på de svenska vägarna i sommar.Räkna med många husvagnsekipage på de svenska vägarna i sommar.Räkna med många husvagnsekipage på de svenska vägarna i sommar.
Räkna med många husvagnsekipage på de svenska vägarna i sommar. Foto: © Øyvind Lund

– I Sverige finns det mycket vackert att se och det tror även svenskarna, eftersom det är väldigt få kommer att bege sig utomlands i år. Jag tror också att det kommer att bli mycket trafik i år, säger Jimmy Bysell, regionchef på Werksta, i en kommentar till undersökningen.

LÄS OCKSÅ: Så kör du med släp och husvagn i sommar

De som är allra mest intresserade av en bilresa är de som bor i Södermanlands län. Där svarade hela 75 procent att de planerar en resa med bil. Stockholmarna vill allra helst åka utomlands, hela 13 procent sticker så fort gränserna öppnas, och hemmakatterna hittar vi i Västerbotten där 56 procent svarade att de planerade att stanna hemma.

LÄS OCKSÅ: Fredrik Reinfeldt populäraste sällskapet på svenskens semester

– I Stockholmsområdet kan det finnas en stor grupp som inte ens har egen bil. Jag skulle ändå uppmuntra dem att bekanta sig med närområdena, till exempel genom att hyra bil en helg eller anordna samåkning. Det finns många fantastiska platser i närheten att besöka på sommaren, säger Jimmy Bysell.

Undersökningen genomfördes av SynoInt under perioden 1-2 juni. 1 000 personer utspridda i landet svarade på webbenkäten.