Så mycket kostar det att äga en vanlig familjebil
Funderar du över den egentligen ägarkostnaden för din kommande bil? Det kan ju avgöra om du väljer bensin, diesel eller laddhybrid. Marknadsplatsen Kvdbil har jämfört månadskostnaden för 27 nya familjebilar och det är extrema skillnader mellan toppen och botten.
Kvdbil har undersökt ägandekostnaderna för 27 nya familjebilar, bensin- och dieseldrivna samt laddhybrider. Och det visar sig att laddhybrider är både billigast och dyrast.
Billigast är Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid, med en totalkostnad på 6 627 kronor i månaden. Därefter följer Volvo V60 D4 på 6 926 kronor och Volvo V90 D4 på 7 062 kronor.
Dyrast är Mercedes dieselladdhybrid E 300 de som kostar 10 376 kronor i månaden att äga.
– Den enskilt största kostnaden för nya bilar är värdeminskningen. För en del modeller är det till och med så att värdet halveras under det första året. Den som verkligen vill spara pengar gör därför bäst i att köpa begagnat. Men vill man absolut ha en sprillans ny bil tycker jag det är viktigt att inte stirra sig blind på priset, utan att man ser till alla kostnader som följer av ägandet, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.
LÄS MER: Begagnad Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid
Kvdbil har dragit slutsatsen att det som spelar roll för den verkliga kostnaden är fabrikat, motorstorlek och drivmedel.
– I korthet kan man säga att bilar från statusmärken med stora bränsleslukande motorer är de dyraste bilarna att äga, vilket kanske inte är så förvånande med tanke på värdeminskning och bränsleförbrukning. Men det är inte hela sanningen, säger Madeleine Fritz och fortsätter:
– Exempelvis har Volvo, som de allra flesta i dag betraktar som premium, ofta ett betydligt högre andrahandsvärde än märken som BMW och Mercedes.
LÄS MER: Provkörning av Mercedes E 300 de
Vilket syns när Mercedes E 200 Kombi med 184 hästkrafter jämförs med Volvo V90 D5 AWD med 235 hästkrafter. Mercedes-modellen har lägre driftskostnader men när andrahandsvärdet adderas till beräkningen vinner Volvon.
– Två bilar som är väldigt snarlika, men där den ena kostar väsentligt mycket mer. Över tid handlar det om tiotusentals kronor för den familj som gjort hemläxan, säger Madeleine Fritz.
LÄS MER: Provkörning av senaste Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid
Men som nämnt, mellan billigaste bilen (Outlander Plug-in Hybrid) och den dyraste (E 300 de) är skillnaden mycket större. Och båda är laddhybrider.
LÄS MER: Laddhybrid lönar sig – stor jämförelse med motsvarande bensinbilar
– Att två laddhybrider sticker ut i var sin ände är verkligen intressant. Laddhybriderna har än så länge fördelaktiga skatteregler samtidigt som de vinner på högt bensin- och dieselpris. Men en del har riktigt höga försäkringspremier och servicekostnader. Det gäller att undvika dessa fallgropar, avslutar Madeleine Fritz.
Tips: Scrolla tabellen i sidled för att ta del av alla datakolumner.
Fotnot: Kvdbil har beräknat TCO (Total Cost of Ownership) för ett urval av Sveriges vanligaste familjebilar. Det innebär att de har tagit hänsyn till samtliga kostnader som följer av inköpsbeslutet av en ny bil. I jämförelsen har en beräkning gjorts på den genomsnittliga kostnaden per månad efter tre års ägande och cirka 4 500 mils körsträcka, inklusive bränsle.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se