Så mycket kostar Koenigsegg Jesko

Har du tänkt att investera i en Koenigsegg Jesko gäller det att öppna lädret ordentligt, för SMS-lån är bara att glömma.

I går var det dagen som många av världens supersportbilsfans har gått och väntat på i nästan ett år, det var nämligen dagen då Koenigsegg presenterade arvtagaren till Agera RS – världens officiellt snabbaste bil.

I det svenska supersportbilsmärkets monter i Genève står nu modellen Jesko som en av salongens absolut största dragplåster. Det är ju inte direkt varje dag Koenigsegg släpper en helt ny modell.

En av Genèvesalongens verkligt stora nyheter står i Koenigseggs monter. Foto: Jakob Ebrey

Koenigsegg Jesko, med modellnamn efter Christian von Koenigseggs 80-årige pappa, tar vid där Agera RS avslutade, och adderar samtidigt en hel massa annat. Inte bara är nya modellen större, den har också en helt ny transmission kopplad till den vidareutvecklade V8:an på 5,0 liter som med E85 i tanken pressar ur sig otroliga 1 625 hästkrafter. Det är 449 hästkrafter mer än vad Agera RS har.

Jesko är byggd för att ta Koenigsegg upp till en drömgräns – att nå 300 mph, det vill säga 483 km/h. Var så säker på att det världsrekord Agera RS slog till med den 4 november 2017 ligger i farozonen för att raderas ut ur rekordböckerna och i stället arkiveras i historieböckerna.

Men vad kostar då ett exemplar av de 125 stycken Koenigsegg Jesko, fem gånger fler än Agera RS, som ska byggas de närmaste åren?

Koenigsegg har inte skickat ut någon offentlig prislista, en sådan brukar inte hänga med när bilar av den här kalibern presenteras. Men det finns uppgifter i utländsk media som säger att grundpriset ligger runt tre miljoner dollar, det vill säga motsvarande 28 miljoner kronor. Siffran kan bli många miljoner kronor högre med alla tillval som finns och inte minst alla möjligheter till skräddarsydda lösningar som Koenigseggs kunder uppskattar mycket och ofta drar nytta av.

Är prislappen för väl tilltagen för din plånbok? Då kanske du ska ha is i magen och invänta de billigare sportbilar som Koenigsegg ska ta fram tillsammans med Nevs.