Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Så mycket sjönk bensinpriset senaste året

Bensinupproret rasade i Sverige förra sommaren.

Men i år har debatten varit lugnare då priset för en liter bensin sjunkit med drygt tio procent.

Det visar en genomgång från picodi.com som tittat på priset för en liter bensin runtom i världen. 

I Vitryssland steg priset för bensin med 12 procent under samma period.

Att jämföra priset för en Big Mac i olika länder med den genomsnittliga månadslönen har blivit ett populärt sätt att berätta om den ekonomiska situationen i olika länder.

Nu har företaget picodi.com gjort samma sak fast med priset på en liter bensin. Undersökningen visar också att priset på bensin sjunkit i 39 av 42 länder i Europa under det senaste året. Ryssland, +0,8 procent, Malta, +3,5 procent och Vitryssland, +12,4 procent är de tydliga undantaget.

Sverige ligger på tionde plats med en sänkning av priset med 10,2 procent. Allra mest har priset sjunkit i Bosnien Hercegovina. Där kostar det i dag 17,8 procent mindre att köpa en liter bensin jämfört med för ett år sedan.

LÄS MER: Bensinpriset lägre än på flera år

Av våra grannländer ligger Danmark på samma nivå som Sverige, i Finland har priset sjunkit med bara 7,2 procent och i oljelandet Norge är priserna bara 3,5 procent lägre i år jämfört med förra året.

Ryssland har det billigaste bensinpriset i Europa med motsvarande 0,58 euro och Nederländerna är i topp med 1,58 euro.

Picodi.com räknar den genomsnittliga månadslönen i Sverige till 27 499 kronor. Det skulle räcka till 1 949 liter bensin. Det placerar Sverige på sjätte plats i Europa. I till exempel Tyskland räcker en genomsnittlig månadslön till 1 938 liter.

I Schweiz får du hela 3 795 liter för månadslönen och i Norge 2 229 liter.

Nigeria har det allra lägsta bensinpriset i världen, 0,31 euro, men där räcker en genomsnittlig lön bara till 539 liter. Det liknar situationen i det billigaste landet i Europa, Ryssland, där lönen bara räcker till 919 liter.

Tuffast är det ändå på Kuba där en lön bara räcker till 28 liter. Jämför det med Saudi Arabien där en genomsnittlig månadslön räcker till 8 210 liter bensin.

Sydafrika har en märklig situation där de första 120 liter bensin som köps under en månad kostar 0,025 dollar och överstigande litrar kostar 0,5 dollar per liter. Extrabensinen kan du köpa bara på totalt 200 stationer i hela landet.