Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så påverkas VW-bilarna av fusket

De Volkswagen-, Audi-, Skoda- och Seat-modeller som innehåller mjukvarufusk beter sig olika beroende på om de testas i laboratoriemiljö eller på väg, men vad skiljer utöver utsläppen av kväveoxider? Det har Consumer Reports försökt att ta reda på.

https://youtu.be/zUPnAA_Y3XI

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

För några veckor sedan avslöjades Volkswagens fusk i USA, ett fusk som även drabbat Europa. Medan märkets dieselmodeller i laboratoriemiljö släpper ut kväveoxider (NOx) under satta gränsvärden släpper de ut upp till 40 gånger över gränsvärdena när de körs på vägen.

I laboratoriet, där Volkswagens fuskläge på bilarna aktiveras, eftersträvas låga NOx-utsläpp, utan att direkt ta hänsyn till prestanda och bränsleekonomi. Ute på vägen, i verklig körmiljö, är i stället prestanda och bränsleekonomi i fokus, något som går ut över NOx-utsläppen som blir högre. Men om fuskläget i mjukvaran används ute på vägarna, hur påverkar det prestandan och bränsleekonomin? Det har amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports försökt att ta reda på.

 Volkswagens fusk går ut på att bilarna känner av när de testas i laboratorium och när de testas ute på vägarna. Olika mätvärden registreras i de två miljöerna, trots likvärdig körning. OBS! Bilden innehåller fejkad programkod.

Till sin hjälp har de två dieseldrivna Volkswagen Jetta, en av årsmodell 2015 och en av årsmodell 2011. Genom att koppla ur bilarnas antispinn- och ESP-antisladdsystem, vilket man gör med hjälp av varningsblinkersen och fem tryck på gaspedalen, försätts bilarna i vad man tror motsvarar det fuskläge i mjukvaran som används i laboratoriet.

MISSA INGET: Allt om VW-skandalen

Consumer Reports tar därefter ut bilarna för prestanda- och förbrukningstest under vanlig körning på väg. Då finner de att bilarna presterar något sämre.

Jettan från 2015 tappar i accelerationsförmåga (0-97 km/h), från 9,1 till 9,2 sekunder. Förbrukningen enligt amerikanska EPA-körcykeln försämras från 0,44 till 0,47 mil.

Jettan från 2011, i Sportwagon-utförande, tappar än mer. Från 9,9 till 10,5 sekunder vid acceleration 0-97 km/h och förbrukningen försämras från 0,47 till 0,51 liter per mil.

Inga jättetapp i varken förbrukning eller prestanda, men ändå tydliga skillnader på papperet. En brasklapp dock för att Consumer Reports tillvägagångssätt eventuellt inte motsvarar Volkswagens verkliga tjuvknep.

Andra liknande amerikanska test, som kanske inte ses som lika seriösa som Consumer Reports, har visat på effekttapp med över tio procent.