Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Grundarna Jonny Lindén och Filip Samuelsson.
Grundarna Jonny Lindén och Filip Samuelsson.
Grundarna Jonny Lindén och Filip Samuelsson.
1 AV 2
2 AV 2
Grundarna Jonny Lindén och Filip Samuelsson.
Foto: Par Nasberg / Blipp.se / par@nasberg.se

Så ska begbilsaffären äntligen bli enkel och trygg

Många har försökt göra den privata begbilsaffären tryggare, säkrare och mera begriplig.

Men det är fortfarande många som undviker att sälja eller köpa en lite dyrare bil privat.

Det vill den nya tjänsten på blipp.se ändra på. 

– Marknaden och tekniken är mogen för framtidens bilaffär, säger en av grundarna, Filip Samuelsson.

Alla som köpt eller sålt en bil privat vet vilken mardröm det kan vara. Oseriösa köpare och säljare, svårt att veta hur ägarbytet går till och hur försäkringen ska tecknas. Vem ska egentligen skicka in uppgifterna om ägarbytet och när? För att inte tala om överföringen av pengarna, om bilen har en gammal släpande skuld och hur jag som säljare kan vara säker på att pengarna faktiskt kommer fram?

Flera aktörer har genom åren försökt sig på att göra begbilsaffären mellan privatpersoner enklare och säkrare. Men hittills har ingen lyckats fullt ut.
Grundarna av blipp.se, Jonny Lindén och Filip Samuelsson, menar att nu är marknaden och tekniken mogen för att lansera en ny och säkrare digital tjänst.
– Målsättningen har varit att skapa en trygg och säker tjänst där du som säljande privatperson får bättre betalt än av bilhandeln eller andra tjänster och du som köpare inte behöver betala lika mycket för en begagnad bil som hos en återförsäljare. Ändå ska affären vara lika trygg och enkel som i bilhandeln, berättar Filip Samuelsson.

Ett års garanti

Grundpengarna i tjänsten på blipp.se är ettårig begagnadgaranti, ett förmånligt lån med bilen som säkerhet och att köparen får en oberoende bedömning av bilens skick.
– Vi vet ju alla att det finns kompisar och andra bilkunniga som brukar vara med vid bilköp. Vi är den kompisen nu och vi har med digitalt. Vi hjälper köparen att kontrollera bilen vilket i sin tur är själva grunden i garantin. Vi är med under provkörningen och ber köparen att göra vissa kontroller, berättar Filip.

Blipp.se sköter också om ägarbytet och penningtransaktionen. Eftersom både köpare och säljare registrerar sig på hemsidan kan båda vara säkra på varandras identitet och att det finns pengar att handla för.
– På hemsidan kan en intresserad köpare också gratis göra vissa grundläggande kontroller. Det ska vara enkelt och vi sammanställer de uppgifter om bilen som finns digitalt på ett bra sätt, berättar Filip Samuelsson.

Lån med bilen som säkerhet

Hela tjänsten kostar 6 995 kronor, oberoende av pris på bilen, men då ingår garantin, rabatt på försäkringen och tillgång till det förmånliga lånet, där bilen står som säkerhet, som blipp.se förhandlat fram hos en större bank.

– Vi arbetar med en bra ränta och ett restvärde och därmed kan vi hålla nere månadskostnaden, berättar Filip.

Under coronapandemin har Filip Samuelsson märkt hur mycket enklare användarna tycker det är att använda digitala tjänster och inte minst videoverktyget.

– Vi kan jämföra oss med det som nätläkarna byggt upp, med Uber och Airbnb. Det är nya digitala tjänster som inneburit en stor förändring. Vår tjänst kan bli något liknande för handeln med begagnade bilar mellan privatpersoner.

Och det stannar inte med personbilar. Inom kort vill blipp.se lansera motsvarande tjänst för husbilar, motorcyklar, bussar och lastbilar. Tjänsten kan också användas av företag som väljer att köpa begagnade bilar till sin bilflotta.
– Nybilsaffären kommer alltid att finnas där men den privata handeln med bilar är minst 40 procent större än nybilshandeln. Vi har redan fått många nöjda kunder som tack vare vår tjänst har vågat både sälja och köpa en lite dyrare begagnad bil, avslutar Filip Samuelsson.