Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Geely

Så ska Geely utmana Toyota och VW

Först Volvo, Geely, Lynk & Co och Polestar.

Nästa bilmärke som utvecklas med hjälp av plattformar som utvecklats i Göteborg är malaysiska Proton.

Så ska Geely växa från cirka två miljoner sålda bilar per år till en utmanare om förstaplatsen.

Det är Li Li, vice president vide Geely Automobile Research Institute, som avslöjar en del av de planer som nu ska realiseras med hjälp av det nyligen inköpta bilmärket Proton. Intervjun med Li Li förmedlas via nyhetsbyrån Reuters och innehåller en hel del intressanta nyheter.

Reuters behandlar Geelys resa från kylskåpstillverkare till köpet av Volvo från Ford för tio år sedan och utvecklingen av de två nya plattformarna CMA och SPA. Det är framför allt den lite nyare CMA-plattformen, som utvecklades i Göteborg av teknik- och ingenjörsföretaget CEVT, ägt av Volvo och Geely, som ska bli grunden i expansionen och framför allt grunden i en rad kommande bilmodeller från Proton.

I dag finns CMA-plattformen i Volvo XC40 och Polestar 2 och förra veckan meddelade Geely att det totalt sålts 600 000 CMA-bilar världen över sedan den första XC40:n såldes 2017.

Men det ska bli fler, många fler. CMA kan skalas till olika storlekar och bli bilmodeller i allt från kompaktbilar till större suvar och sedaner. För att bygga något mindre bilar ska CMA anpassas och bli en BMA-plattform. Därmed ska Geelykoncernen stå redo att släppa loss en rejäl modelloffensiv.

– CMA kommer att vara grunden i vår framtida arkitektur och vi ska lära oss nya teknologier genom att utforska och utveckla dem längs vägen, berättar Li Li när Reuters fräffar honom i Ningbo söder om Shanghai.

I planerna på att bli en global bilkoncern finns också det pågående arbetet med att slå samma Volvo Cars och Geely Automobile.

TEST: Volvo XC40 mot Kia Niro och Mini Clubman

Enligt Li Li ska Geely bygga samtliga modeller från Geely och Lynk & Co på CMA-plattformen och släktingen BMA men Geely ska också utveckla en ny teknisk plattform för kommande elbilar. Den nya plattformen följer då troligen konkurrenternas recept med ett platt batteripaket i golvet.

En stor fördel med flera modeller på samma plattform är att bilfabrikerna kan anpassas och bygga flera olika modeller på samma produktionsenhet.

I år ska Geely leverera över två miljoner bilar vilket placerar koncernen runt tionde plats bland världens största märken. Men målsättningen är att på sikt utmana såväl Toyota som Volkswagen. Geely har redan i dag en stark position hemma i Kina som är världens klart största bilmarknad med närmare en tredjedel av hela världens bilförsäljning.

Volvo Cars flyttade nyligen sitt mål att nå 800 000 sålda bilar per år från 2020 till 2021. Lynk & Co ska i år lansera sina första modeller i Europa och hela det kinesiska modellprogrammet lär följa efter det. Proton blir en sista pusselbit för att nå de riktigt stora volymerna.

Geely har sedan tidigare en stor ägarandel i Daimler/Mercedes samt i AB Volvo.