Så slipper du irriterade medtrafikanter i vintertrafiken
Håll avstånd, slå på blinkers i tid och låt mobilen ligga. Det är enligt en färsk undersökning tre framgångsfaktorer för dig som vill slippa sura medtrafikanter och samtidigt bidra till ökad trafiksäkerhet i vinter.
Vintertid är det läge att visa extra hänsyn i trafiken. Snöslask, halka och mörker kräver större marginaler. Däcktillverkaren Goodyear har inför vintern frågat 1 000 svenska bilister om deras körvanor. På frågan om vad som irriterar mest i vintertrafiken hamnar bilister som kör vårdslöst eller för nära ens egen bil i topp. Något som 55 respektive 51 procent uppgett.
Även de som pratar i telefon bakom ratten och de som inte slår på blinkers i tid skapar irritation. Detta är nämligen något som stör närmare varannan svensk i trafiken.
När det kommer till hur förarna själva anpassar sin körning på vintern svarar en stor majoritet, 74 procent, att de håller längre avstånd till nästa bil. Strax därefter svarar svenskarna att de sänker hastigheten och ser till att bromsa tidigare.
Det skiljer sig däremot åt mellan åldersgrupperna. När det kommer till att hålla längre avstånd är det enbart 52 procent av åldersgruppen 18–29 som gör detta, jämfört med 87 procent av åldersgruppen 50–59.
https://datawrapper.dwcdn.net/cdUHn/1/– Vinterkörning kan vara tufft även för den mest erfarna föraren. Vägunderlagen är oförutsägbara under en svensk vinter eftersom vädret skiftar snabbt. Därför kan vi inte nog poängtera hur viktigt det är att vara extra uppmärksam och ta det lugnt i trafiken, säger Claes Hedström på Goodyear i samband med undersökningen.
Även kunskapsnivån gällande vilket mönsterdjup däcken minst ska ha skiljer sig åt mellan åldersgrupperna. För sommardäck gäller 1,6 mm och för vinterdäck gäller 3,0 mm enligt lag, men ett minimum på 4 millimeter är att rekommendera.
Detta är något som den yngre generationen har sämre koll på. Endast 36 procent i åldrarna 18–29 har nämligen koll på mönsterdjupen jämfört med 61 procent i åldersgruppen 60+.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se