Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så snabb är nya Renault Mégane RS

Den presenterades för tre månader sedan, men det är först nu vi får reda på hur snabb nya Renault Mégane RS är och vad den kostar.

Det var den 12 september förra året som fransmännen drog av skynket som täckte nya Renault Mégane RS på salongsgolvet i Frankfurt. Vi fick veta en hel del om bilen, bland annat att den har en 1,8-liters turbomaskin under huven som ger 280 hästkrafter och 390 newtonmeter till framhjulen, går att få med antingen sexväxlad manuell låda eller sexväxlad dubbelkoppling samt att den styr med hjälp av samtliga fyra hjul.

Vad vi inte fick reda på då är hur snabb den sportiga fransosen är, men det får vi reda på nu. 0-100 km/h uppges gå på 5,8 sekunder. Det är samma tid som konkurrenten Seat Leon Cupra R med manuell låda fixar sprinten på, trots att fransosen är spanjoren underlägsen effektmässigt (310 hk har bilen från Spanien). Cupra R finns även med DSG-dubbelkopplingslåda, då sänks effekten till 300 hästkrafter men 0-100 km/h går då på 5,7 sekunder.

Vid sidan om 0-100-siffran presenteras även prislappen. Inget svensk pris finns i dagsläget, däremot ett euro-pris som gäller i andra länder på vår kontinent. För 37 600 euro, motsvarande 367 000 kronor, får man en manuellt växlad bil. För 39 400 euro, det vill säga 386 600 kronor, får man en som sköter växlingarna på egen hand. Priserna gäller bilar med det standardmonterade sportchassit. Vill man ha Cup Pack-chassit som även innehåller fastare stötdämpning, diffbroms, röda bromsok från Brembo och lite annat, då får man lägga till ytterligare 1 500 euro, det vill säga motsvarande 14 700 kronor.

Renault låter meddela att leveranserna påbörjas i februari, då för dubbelkopplingsförsedda bilar, och senare i vår för manuellt växlade bilar.