Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så snabbt är viltolyckan framme

Det är svårt att förutse en kollision med vilt. På en bråkdel av en sekund dyker djuret upp framför bilen och olyckan är ett faktum. I en film visar försäkringsbolaget If hur snabbt det verkligen går.

https://youtu.be/1VGKKWcETWs

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Så här i jakttider är det större risk att råka ut för en viltolyckor när stressade djur beger sig upp på och över vägarna. Försäkringsbolaget If har på sin YouTube-kanal lagt ut en kort film som visar hur hastigt händelseförlopp en viltolycka faktiskt är. Som förare hinner man många gånger inte reagera förrän det hela är över.

– Precis så här går många viltolyckor till. Djuret kommer upp på vägen och som bilförare hinner man inte bromsa. Det snabba händelseförloppet gör även att man kan tappa kontrollen och köra av vägen eller i värsta fall in i mötande fordon. Då är det inte bara djuret som skadas allvarligt, säger Dan Falconer, motorspecialist på försäkringsbolaget If.

Varje år inträffar omkring 45 000 viltolyckor i den svenska trafiken. If har plockat fram några punkter som man ska ha i åtanke för att reducera risken för krock med vilt:

Tänk på hastigheten och kör extra försiktigt i områden där det förekommer vilt.

Håll utkik även vid sidan av vägen, särskilt där det är mycket träd och buskar.

Använd alltid helljus när det är möjligt.

Gryning och skymning är de tider djuren rör på sig mest.

Tänk på att många djur är flockdjur. Ett djur följs ofta av fler.

Om du trots försiktighet skulle råka ut för en viltolycka ska du köra åt sidan, markera platsen för eventuellt eftersök samt ringa 112.

Mer om viltolyckor kan du läsa på viltolycka.se.