Så stöld- och inbrottssäker är din bil
Det är blandade resultat när 2015 års bilmodeller testas för inbrott och stöld. Vissa klarar sig galant medan andra uppvisar väldigt svagt motstånd.
Ibland heter det att moderna bilar är omöjliga att stjäla. Riktigt så är det inte. För att ta reda på hur stöld- och inbrottssäkra olika bilar verkligen är använder försäkringsbranschen sig av den brittiska så kallade NVSA-normen (New Vehicle Security Assessment) som tillämpas i Sverige sedan 2008.
Nu har man testat 157 bilmodeller av årsmodell 2015 som finns i Sverige, av totalt 252 som hittills lanserats i år.
Enligt NVSA klassificerar man bilarna enligt två steg. Först gör biltillverkaren en självdeklaration, sedan gör försäkringsbranschen en efterkontroll och varje bilmodell betygsätts efter hur väl den uppfyller NVSA-normens krav.
Det finns vissa märken som sticker ut när det gäller stölds- och inbrottsskydd. Vissa i positiv bemärkelse, andra i negativ. Nya Ford Mondeo har exempelvis betydligt sämre stöld- och inbrottsskydd än många av konkurrenterna. Sämst skydd av alla Mazda MX-5, Dacia Sandero och Suzuki Swift. Det ska dock noteras att Mazdan är en cabriolet.
– Bland de bästa när det gäller både stöld- och inbrottsskydd är bilar från exempelvis Volvo, Audi, Porsche, Volkswagen och Lexus. De som däremot behöver förbättra sina modeller på det här området är till exempel Dacia, Subaru och Suzuki, säger Anders Edvardsson som är ansvarig för NVSA-normen i Sverige.
– Resultaten visar att 40 procent av dem fått toppresultat medan ett antal andra inte alls klarar kraven. Värst är att några biltillverkare vägrar låta sina nya modeller gå igenom testerna. Mot bakgrund av alla fördelar som NVSA för med sig, är det mycket beklagligt att exempelvis BMW, Mercedes och Honda väljer att inte rapportera sina fordon för rating.
Försäkringsbranschen anser att klassificeringen av stöld- och inbrottsskydd i bilar är av vikt för att kunna sätta korrekta och rättvisa försäkringspremier samt för att bilköparna enklare ska kunna läsa sig till vilka bilar som erbjuder bra skydd och därmed göra rätt val vid köp av bil.
– Vi har förståelse för att olika märken väljer att gå olika långt i sitt skydd. Men det är ett högst rimligt krav att ge konsumenterna ett bedömningsunderlag när de ska välja bil. Särskilt med tanke på att vissa av de biltillverkare som inte rapporterar sina fordon för rating, finns bland de mest frekventa i stöldstatistiken, avslutar Anders Edvardsson.
Senare under 2015 kommer NVSA-normen att uppdateras till att även innefatta en kontroll av skyddet för bilarnas diagnosuttag. Uttaget används nämligen vid de flesta elektroniska bilstölderna.
Nedan ser du en lista över alla bilmodeller av årsmodell 2015 som testats enligt NVSA-normen. Vi har sållat bort bilmodeller vars betyg baseras på bilimportörens uppgifter. För en komplett lista med fler årsmodeller samt med importörernas egna uppgifter hänvisas du till nvsa.se. Där kan man även fördjupa sig mer i normens krav och hur testerna går till.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se