Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: @ Patrik Lindgren

Så tar du körkort som sextonåring

Detta är troligen inget som gemene man vet om, men du kan få ta körkort för bil redan som sextonåring i Sverige.

För de flesta tonåringar är det en lång väntan tills 18-årsdagen då de får ta körkort och kanske köpa sin första egna bil. Men faktum är att man kan få ta körkort för bil redan som sextonåring, någon som många saknar kännedom om.

Enligt Körkortsförordningen kan dispens ges till personer som ”behöver ett motordrivet fordon till följd av bristande allmänna kommunikationer och sjukdom, funktionshinder eller liknande”.

Det räcker som sagt inte att endast bo på glesbygden utan det måste även finnas ytterligare skäl för att bli berättigad dispensen. Senast någon fick dispens var tidigare i år och då på grund av få kommunala transportmedel och extrem djurallergi.

Enligt Transportstyrelsen är det ytterst ovanligt att de ger dispens och att det troligtvis bara rör sig om en handfull personer under det senaste decenniet. Någon tillförlitlig statistik över antalet dispenser finns inte då det inte särskiljs om den godkänts för B-kort eller till exempel traktor i Transportstyrelsens register.

– Det är ytterst sällsynt att vi beviljar någon dispens för ålderskravet från B-körkort. Det räcker inte att man bor ute glesbygden för att få en sådan här dispens, utan det ska till väldigt speciella omständigheter. Under mina fem år här känner jag endast till två beviljade fall, säger Jenny Bragg, utredare på Transportstyrelsens körkortsavdelning.

Denna dispens är dock inte något varken Transportstyrelsen eller Trafikverket informerar om på dina hemsidor. Nedan ser du ett utdrag ur Körkortsförordningen där du under paragraf nio stycke två kan läsa om dispensen, något som även kan gälla för ytterligare körkortsbehörigheter.