Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så testar vi bilar

Testverksamheten är ryggraden i tidningens snart 65-åriga historia – Teknikens Värld har varit med sedan 1948 – och innebär både hårt och inspirerande arbete för oss som testar men även artiklar med högt läsvärde och oftast extra kunskaper om bilarna som inte annars hade kommit fram.

Teknikens Världs testlag gör ingen skillnad på en billig småbil eller lyxig sportbil – bedömningen är lika rättvis vare sig det är Dacia eller Ferrari som testas. Momenten är desamma för alla. Säkerhet, ekonomi, teknik, utrymme, köregenskaper och miljö är alla faktorer som vi noggrant undersöker innan sammanställningen redovisas i våra digra testrapporter varannan vecka.

 Ett av de första momenten är att köra den testade bilen i vår vägsimulator för att ta reda på den verkliga bränsleförbrukningen samt motoreffekt och kraft. I vår egenutvecklade Sverigecykeln kör vi testbilarna identiskt utifrån svenska körförhållanden, därför skiljer sig ofta våra resultat från biltillverkarnas uppgifter som utgår från EU-körcykeln.

 Även hästkraftsantal samt vridmoment kan avvika mer än vad som är acceptabelt. Flera exempel har visat att nyblivna bilägare fått upprättelse efter våra mätningar där det visat att just deras modell inte levt upp till broschyrbladens mer teoretiska faktasiffror.

 Vår testbas är Björkvik Ring, ett före detta militärt flygfält söder om Nyköping med extra lång landningsbana. Här kör vi våra egna broms-, accelerations- samt unika älgtest.

 Vid test av bilens prestanda kör vi alltid med tjänstevikt (full tank plus förare) medan vi vid undanmanöver i älgtestet kör med högst angivna totalvikt.

 Vid älgtestet simuleras en undanmanöver under panik. Vi svänger vänster-höger-vänster för att på bästa vis likna något som kommer ut i körbanan. Under detta moment lär vi oss mycket hur antisladdsystemen arbetar. Det kan skilja mycket mellan olika bilmodeller och alla klarar inte ens vår uppsatta ingångshastighet 70 km/h.

 Tillsammans med resultat från testflygfältet och komplett genomgång av bilens säkerhetsutrustning gör vi en bedömning av både passiv och aktiv säkerhet. Krocktesterna från Euro NCAP ingår givetvis även i denna analys.

 Bilen står efter bostaden för den näst största posten i hushållens ekonomi. Därför lägger vi extra vikt på att ta in reella uppgifter om uppskattat andrahandsvärde, försäkring, årsskatt, service och den verkliga bränsleförbrukningen när ekonomikalkylen sammanställs i lättöverskådligt tabellformat.

 I våra unika testtabeller redovisar vi även mätningar som innerutrymmen, bilens verkliga vikt, tekniska chassikonstruktion och annat som kan avvika från vad biltillverkarna uppger.

 Ett av de mer väsentliga momenten i testlagets uppdrag är testresorna där vi kör flera bilar under samma förhållanden. Oftast sker även fotograferingen av de testade bilarna under denna resa som kan sträcka sig från ett par dagar upp till en arbetsvecka. Teknikens Världs bilfotografer tillhör bland de bästa i världen, vilket gör att du som läsare får tillfälle att se bilder som du aldrig annars hade fått möjlighet till.

 Utöver alla konstanta testmoment lever vi i testlaget även med bilarna under cirka tio arbetsdagar. Detta innebär att vi hämtar och lämnar barn på skola och dagis, åker till stormarknaden och allt annat som hör till vardagskörningen. Allt för att du som läsare ska få en total inblick och koll över vad en ny bilmodell egentligen levererar.