Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alexander Raths / Shutterstock

Så tufft är det att klara körkortet i andra länder

450 frågor eller uppkörning med en leksakbil.

Det är stora skillnader mellan olika länder när det gäller att klara uppkörningen.

Några har riktigt tuffa test medan andra ser lite lättare på kunskapsproven.

Kör framåt sex meter och backa tillbaka lika långt. Fram tills helt nyligen var det det enda kravet för att få körkort i Egypten. Men nu har det blivit tuffare regler. Myndigheterna har lagt till ett krav: tio kunskapsfrågor. 

Bilfinansföretaget Zuto har sammanställt olika länders krav för att få körkort och vilka tester som genomförs för att se om en person är lämplig ute i trafiken.

Sammanställningen visar på väldigt stora skillnader. Om ni tyckte att Egypten har lite väl enkla uppkörningskrav så kanske ni tilltalas av hur det är i Montenegro. Där behöver körkortseleven få ett lämplighetsintyg av en psykolog och under själva körprovet tillåts endast tre felaktigheter. De som tycker att teoriproven i Sverige är svåra ska inte försöka ta körkort i Vietnam. Där består den teoretiska delen av körkortsprovet av 450 frågor.

Så här ser reglerna ut i några av länderna:

Inte så höga krav

Egypten: Kör framåt sex meter och backa tillbaka. Svara på tio teorifrågor.

Filippinerna: Körprovet består av en redan given körsträcka runt kvarteret som består av endast högersvängar.

Uganda: Teoriprovet består av 30 frågor men det räcker att du har rätt på en fjärdedel av dem för att bli godkänd.

Mexiko: I några av regionerna i landet räcker det med att göra ett enklare teoriprov för att få körkort. Och fram till 2018 behövdes inte ens det.

Colombia: Körprovet består av tio olika tester men det räcker att du gör rätt på fem av dem för att bli godkänd.

Indien: Körprovet i Indien består av att köra rakt fram och sen svänga vänster. Hela övningen körs endast lite drygt 45 meter.

Sydsudan: Om eleven bara kan visa att de är lämpliga som förare så behövs inget körprov för att få körkort.

Burundi: Väldigt många kör utan att ha tagit något körkortsprov alls, det behövs nämligen inte något speciellt prov alls för att få ett körkort.

Indonesien: Teoriprovet består av 30 frågor och du behöver ha minst 21 rätt för att bli godkänd. Körprovet består i att köra rakt fram, backa och köra uppför en backe.

Lite högre krav

Japan: Alla kärkortselever behöver vara med på ett träningsläger under 26 timmar. Eleven behöver också klara ett teoriprov, ta minst fem körlektioner och efter det klara ett praktiskt körprov.

Kina: I Kina innehåller teoriprovet 100 frågor som i sin tur plockas från en bank av 1 000 frågor. Efter det följer två separata praktiska prov och ytterligare ett teoriprov.

Kroatien: Nya förare i Kroatien måste närvara på 70-100 timmar av körträning för att ens få göra sitt körprov. Elevens personlighet och egenskaper bedöms samt vilken fysisk status eleven befinner sig i.

Montenegro: Totalt får eleven bara göra tre misstag under körprovet. Montenegro använder sig även av psykolog och eleven genomgår en undersökning av ögonläkare innan det är dags för uppkörning.

Ukraina: Ukraina är lite snällare än Ryssland, här får eleven göra två misstag.

Australien: I vissa delar av Australien behöver körkortseleven genomgå 120 lektionstimmar bakom ratten för att ens få göra ett slutligt körprov. 

Singapore: Precis som i Sverige behöver du klara teoriprovet för att få göra ett praktiskt prov. Det är två teoriprov där varje prov består av 50 frågor som eleven har 50 minuter på sig att klara.

Frankrike: Ungefär 300 mil. Så mycket behöver varje elev få ihop bakom ratten med en lärare innan de kan ansöka om ett praktiskt körkortstest.

Ryssland: I Ryssland tillåts inga misstag, eller nästan inte i alla fall. I teoriprovets totalt 20 frågor kan eleven bara göra ett enda fel. Den praktiska delen består av två olika test, ett rent körprov men också ett slags test där eleven följer vägen med ögonen.

Vietnam: Ja, det var de här 450 frågorna som måste klaras av på något sätt.

TIPS: Så sparar du pengar när du tar körkort!