Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Bli en bättre förare när du kör på bana
2 AV 2
Foto: allanw / Shutterstock

Så undviker du höstens viltolyckor

Under hösten ökar risken för viltolyckor. Nu går Riksförbundet M Sverige ut med rekommendationer för hur man ska undvika dem, och hur man ska agera om man ändå råkar illa ut. 

Hösten är säsong för viltolyckor i trafiken. Antalet älgolyckor fördubblas jämfört med sommarmånaderna. Älgens och hjortarnas brunst liksom högsäsongen för jakt och svampplockning gör att djuren sätts i rörelse. Därtill gör det tilltagande mörkret att det blir svårare att upptäcka djuren längs vägen.

Rådjursolyckor är vanligast i hela landet, förutom i Norrbottens län, men i övrigt skiljer sig förutsättningarna åt. I södra halvan av Sverige har antalet vildsvinsolyckor ökat markant det senaste decenniet. I vissa län är även hjortar ett påtagligt trafikproblem.

I stora delar av landet är älgolyckor en risk som man bör vara extra vaksam på, eftersom dessa olyckor blir särskilt allvarliga. Älgar står för 80 procent av alla viltolyckor med dödlig utgång.

– Vilda djur är ofta som mest aktiva och i rörelse vid gryning och skymning. Var extra uppmärksam vid åkrar, hyggen och sjöar samt där viltstängsel börjar och slutar. Vidga synfältet mot vägkanterna och titta efter ögonreflexer, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Så ska du agera

Så minskar du risken att krocka med vilt

• Anpassa hastigheten till rådande förhållanden.

• Ta det extra försiktigt när du kör på vägar utan viltstängsel.

• Vidga ditt synfält. Titta inte bara på vägen.

• Vilda djur är ofta som mest aktiva och i rörelse vid gryning och skymning.

• Se till att bilens utrustning fungerar som den ska, det gäller inte minst bromsar, däck och lysen.

• Respektera viltvarningsskyltar

 

Detta gäller vid viltolycka

• Ring 112 och anmäl olyckan om björn, hjort, järv, lo, mufflonfår, rådjur, utter, varg, vildsvin, älg eller örn är inblandad. Uppge olycksplats och vilken typ av djur det gäller samt i vilken riktning djuret har försvunnit om det inte finns kvar på platsen.

• Märk ut platsen där olyckan har skett.

• Sätt ut varningstriangel 200–300 meter från olycksplatsen. Flytta om möjligt din bil till vägrenen eller parkeringsficka. Sätt på varningsblinkers.

• Skulle du krocka med björn, varg eller vildsvin bör du öka avståndet för markeringen av olycksplatsen upp till 100 meter då dessa djur kan bli mycket aggressiva när de är skadade.

• Skadat och dödat vilt ska omhändertas. Du får dock inte ta med dig ett dött djur, det tillfaller markägaren eller i vissa fall staten.