Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071003-saab-9-1-hybrid
071003-saab-9-1-hybrid
071003-saab-9-1-hybrid
071003-saab-9-1-hybrid

Saab 9-1 hybrid kommer 2010

Saabs nya instegsbil 9-1 är tänkt att lanseras under 2010. Parallellt med de vanliga bensin- och dieselversionerna lanseras också en nyutvecklad hybridmotor.

BMW 1-serie och Audi A3 är huvudkonkurrenterna till Saab 9-1 som är planerad till 2010. Vid sidan om bensin- och dieselmotorerna ska en hybridmotor ta plats – samma hybrid som ska finnas tillgänglig i nästa generation Opel Astra. Detta enligt en informationskälla hos GM som har pratat med tidningen Automobilwoche.

Hybridmotorn testas redan nu på olika platser i världen, fast då under skalet på en Astra. Hur Saab 9-1 kommer att se ut när den kommer kan man bara spekulera om. Men det snackas en hel del om att flera innovativa detaljer kommer att plockas från konceptbilen Aero X (nedersta bilden).

GM utvecklar ett par olika hybridmotorer, dels konventionella hybrider som den i dagens Toyota Prius, dels plug-in-hybrider likt de system som både Toyota och Volvo utvecklar.

Saab 9-1 får till en början den vanliga hybridmotorn, alltså en elmotor som samverkar med en förbränningsmotor. Den sistnämnda kommer att finnas tillgänglig som bensin-, diesel och biobränslevariant beroende på vilken marknad bilen säljs. Bilen drivs enbart med hjälp av elmotorn vid tomgång eller vid måttliga accelerationer. Vid kraftigare gaspådragningar går förbränningsmotorn in som stöd för elmotorn.

Batterierna i kommande 9-1 och Astra blir av litiumtyp baserade på nanoteknik. De sägs ha dubbelt så hög kapacitet jämfört med dagens batterier av nickel-metallhydrid-typ (NiMH), samtidigt som de laddar snabbare och har längre livslängd.

Saab Aero-X