Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saab 9-1
Saab 9-1
Saab 9-1
Saab 9-1 Foto: SaabsUnited.com

Saab 9-1 – så här kunde den ha sett ut...

...och kan fortfarande komma att se ut eftersom vi inte vet hur hela Saab-historien slutar. En eventuell framtida köpare av Saab, spekulanter finns det ju, har bilen serverar på silverfat och storleksklassen är nog livsviktig för en framtid med Saab.

Illustrationen har SaabsUnited.com kommit över via sina källor inom Saab. Den sägs visa vad Saab en gång i tiden haft i görningen när det kommer till en liten premiumbil som det under många år varit så mycket snack om. Till och med GM snackade en gång i tiden om en liten Saab baserad på Gamma-plattformen. 

 Modellbeteckningen är okänd, men 9-1 är den som har figurerat mest och känns mest naturlig. För exakt fyra år sedan, på Genèvesalongen, visade Saab upp kompaktbilen 9-X BioHybrid som inte bara uppvisade ny spännande teknik (mer spännande då än i dag) utan också att Saab var redo att ta klivet ned till de betydligt mindre och konkurrensmässigt ännu tuffare klasserna.

 Kanske är den här illustrationen fortsättningen på just 9-X BioHybrid men som tyvärr stannade vid just ritningar för inte mycket senare började den onda spiral som Saab hamnade i.

 Hur som helst kan man se en hel del Aero X i bilen på bilden. Aero X rönte så stor uppmärksamhet på Genèvesalongen 2006, hela världen snackade om den, att man inte kunde låta bli att fila vidare på formerna för alla möjliga framtida modeller. Synd att vi därefter aldrig egentligen har fått se något ordentligt med de kaxiga linjerna.

 Men vem vet, vi kanske kommer att få se en 9-1 i framtiden med former som inspirerats av det vi ser här ovan? Som bekant finns det ett flertal spekulanter som vill köpa upp Saabs konkursbo i sin helhet och om man då önskar samt får tillstånd att fortsätta tillverka Saab-bilar under namnet Saab vore det en stor miss att inte satsa på de lite storleksmässigt mindre bilklasserna.

 En småbil med de här formerna har helt klart stuckit ut i mängden.

 Snygg eller inte, upp till var och en. Vad säger du?