Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110223-saab-9-3-griffin110223-saab-9-3-griffin110223-saab-9-3-griffin
110223-saab-9-3-griffin Foto: Charlie Magee

Saab 9-3 ansiktslyfts och döps till Griffin

Ansiktslyftet av Saab 9-3 blev ungefär så försiktigt som vi trott. Teknikens Världs Hans Hedberg är på plats i Trollhättan och firar Independence Day, men han har även spanat in nya, ansiktslyfta Saab 9-3 som byter namn till Griffin.

Med nästan tio år på nacken var det ingen överraskning att Saab 9-3 skulle genomgå ett ansiktslyft, ett sista som avslutning på ett långt liv. Det har länge spekulerats i hur omfattande ansiktslyftet skulle bli (planerade Saab för en ny Dame Edna-variant?) men faktum är att nyheterna smögs ut redan häromdagen när Independence-versionen av 9-3 Cabriolet presenterades. Först nu går Saab ut officiellt med bilder och information om sista lyftet av 9-3.

Vi konstaterar först och främst att alla 9-3-bilar får den nya beteckningen Griffin. Griffin-namnet symboliserar att det här är sista utgåvan, ungefär som Classic betyder för Volvos modeller. Griffin-modellerna känns lättast igen på de nya inramningarna runt dimljusen. De är mer vinklade och har ungefär samma stil som på 9-5. Den uppmärksamme kan även notera den lite plastigare inramningen runt grillen, det är helt enkelt mer sarg. Vi ser också att Saab-namnet i grillen har förstorats. För att stärka släktbanden till storebror 9-5 har 9-3 fått samma isblå strålkastare fram. Nyheterna införs även på 9-3X men där är skillnaderna inte lika synliga.

– Här på Stallbacka står några 9-3 Griffin bredvid några bilar av den gamla varianten. Då syns verkligen skillnaderna. Griffin-modellerna ser tuffare ut, lite piggare. Det är läckert med de isblå strålkastarna och nya frontspoilern gör mycket för utseendet, säger Hans Hedberg som just nu är på plats hos Saab i Trollhättan och deltar i firandet av Independence Day.

Baktill är nyheterna svårare att se. Man måste titta både en och två gånger innan man lägger märke till att Saab-loggan på bakluckan har bytts mot namnet Saab bokstaverat, även det för att hamna mer i linje med 9-5. Ytterligare en nyhet för 9-3 är turbinfälgarna.

– Interiört är nyheterna få. Det har tillkommit ett nytt inlägg runt instrumentpanelen, stolarna ser lite annorlunda ut och dörrsidorna är delvis nya. Saab-folket talar om en marginell prisökning men man ska tänka på att Griffin-modellerna är i princip fullmatade från start. 9-3 kommer från och med nu endast att säljas i utförandena Griffin Standard och Griffin Aero. Det här är antagligen den bästa 9-3 som någonsin tillverkats. Ansiktslyftet ska få modellen att leva i 18 månader till i väntan på nya 9-3, rapporterar Hans.

I motorväg är den största nyheten att 9-3 SportCombi 1,9 TTiD har finputsats och kvalar in som miljöbil. Dessutom hämtas 2,0-litersbensinaren från 9-5 som erbjuds i 163- och 220-hästarsutförande.

Läs mer

Test & provkörningar