Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080507-saab-9-3-trollhätt
080507-saab-9-3-trollhätt
080507-saab-9-3-trollhätt
080507-saab-9-3-trollhätt

Saab 9-3 byter plattform och flyttar till Trollhättan

GM-ledningen har gjort en helomvändning. Nya Saab 9-3 ska baseras på den mindre Delta-plattformen, inte den större Epsilon-plattformen och den ska byggas i Trollhättan, inte tyska Rüsselsheim som det tidigare sagts.

Den tyska affärstidningen Handelsblatt skriver i gårdagens upplaga att GM:s styrelse har ändrat det tidigare beslutet om att nästa generation av Saab 9-3 ska byggas i Rüsselsheim. Det senaste budet är nu att 9-3 inte ska byggas i Opels fabrik utan i stället i Saabs Trollhättan-fabrik. Efter en lång dragkamp mellan de två fabrikerna fattades 2005 det beslut som sa att nästa 9-3 ska byggas i Rüsselsheim. Om uppgifterna från Handelsblatt stämmer har det beslutet nu rivits. Som källa anger Handelsblatt vissa företagskretsar, GM har ännu inte bekräftat uppgifterna.

Fram tills nu har det antagits att nya 9-3 ska baseras på Epsilon-plattformen som även ligger till grund för Opel Insignia, som ersätter gamla Opel Vectra. Nu verkar det dock som att 9-3 kommer att byggas på en ny, mindre plattform. Plattformsbytet innebär att 9-3 försenas avsevärt och lanseras troligtvis inte förrän 2012. Enligt Handelsblatts källor ska även kommande 9-1 byggas i Trollhättan.

Skälet till GM-ledningens kursändring uppges vara att de anser att Trollhättanfabriken är underutnyttjad. Förra veckan kom beskedet att jobben i Trollhättanfabriken garanteras fram till 2016. Då var det oklart vilka bilar som ska byggas i Trollhättan för att sysselsätta de anställda. Nu vet vi, kanske, att det blir nya 9-3 och kommande 9-1. Som kompensation överväger GM att förlägga tillverkningen av Chevrolet Epica och modeller som bygger på Opel Astra-plattformen i Rüsselsheim. 

Läs mer

TV-TV