Saab 9-3 ePower – eldriven
Saab satsar nu stenhårt på den gröna biten. I förra veckan presenterade de 9-3 som 180 hk stark miljödiesel och nu är turen kommen till 9-3 ePower – en eldriven protoyp som ska visas i Paris nästa månad.
På Parissalongen om ungefär två veckor ska Saab visa upp en eldriven version av 9-3 SportCombi som utökats med beteckningen ePower. Bilen är i dagsläget endast en prototyp men är så långt gången i utvecklingen att redan nästa år ska en testflotta om 70 ePower-bilar rulla runt i Sverige hos utvalda testfamiljer.
Saab 9-3 ePower är alltså enbart eldriven. Någon förbränningsmotor finns inte. Den är den första elbilen från Saab och är resultatet av ett samarbete med Boston Power (batterier), Electroengine in Sweden (elektriska motorer), Innovatum (projektledning) samt Power Circle (samarbetsorgan för svensk el och elkraftteknik).
Under huven är en elmotor placerad. Motorns effekt ligger på 135 kW (kilowatt, vilket motsvarar 184 hk) och får sin kraft från litiumjonbatterier som främst är placerade mellan hjulaxlarna där avgassystemet och bränsletanken normalt sitter. Tack vare placeringen äventyras inte viktfördelningen och köregenskaperna ska enligt Saab vara i paritet med hos övriga 9-3:or med förbränningsmotorer. Placeringen är också noggrant utvald för bibehålla Saab 9-3:s höga krocksäkerhet.
Batterierna har en total kapacitet på 35,5 kWh (kilowattimmar) och är konstruerade för att fungera med full kraft i temperaturer ned till 30 minusgrader. Många andra motsvarande system på marknaden i dag har omkring 20 minusgrader som gräns.
På en uppladdning har batterierna en beräknad körsträcka på 20 mil vilket får anses vara långt i sammanhanget. Detta har möjliggjorts tack vare battericellernas höga energilagringsdensitet som också sägs vida överstiga övriga elbilsbatterier på marknaden. Den höga energidensiteten påverkar också vikten i positiv riktning.
Ytterligare en detalj som skiljer Saabs batterier från andra är kylningen. Medan det är vanligt med vätskekylda batterier är Saabs luftkylda, vilket håller nere vikten samtidigt som kostnaderna kan hållas på lägre nivåer.
En farhåga många har när det gäller elbilars batterier är hållbarheten, hur länge de kan brukas innan de måste kasseras. Enligt Saab är deras litiumjonbatterier utvecklade för att klara uppladdningscykler som motsvarar ungefär tio års användning.
En komplett uppladdning via ett vanligt hushållseluttag sägs ta tre till sex timmar beroende på batteriets status innan påbörjad uppladdning. Tiden kan sänkas väsentligt om spänningen i eltillförseln ökas tack vare att batterierna saknar begränsning i införselkapacitet. Batterierna har en urladdningsbuffert som uppgår till tolv procent av den totala kapaciteten.
På grund av batteriernas höga miljösäkerhet och hållbarhet har de miljömärkts med Nordic Ecolabel. Även själva tillverkningsprocessen är miljömärkt med samma märkning.
Elmotorn är kopplad till en steglös automatlåda med lägena Drive, Neutral, Park och Reverse. I läget Drive och fullt gaspådrag gör Saab 9-3 ePower 0-100 km/h på 8,5 sekunder tack vare det massiva vridmoment som tillgängliggörs redan vid accelerationens påbörjan. Toppfarten är 150 km/h.
Hela drivlinan, från batterier, via automatlådan, till elmotorn styrs av Saabs egen motorstyrningssystem kallat Trionic 8. Mjukvaran har anpassats specifikt för eldrift.
Styrningen i 9-3 ePower är elhydraulisk och klimatanläggningens kompressor drivs med kraft från litiumjonbatterierna. Bilen är även utrustad med ett konventionellt 12-voltsbatteri som driver kupéutrymmets belysning och annan utrustning för de åkande. 12-voltsbatteriet laddas upp via en transformator från litiumjonbatterierna.
Under 2011 och 2012 ska alltså ett hundratal testförare i form av 70 utvalda familjer runt om i Sverige ingå i en testflotta som ska utvärdera 9-3 ePower samtidigt som Saab samlar in data från körningarna.
Projektgruppen för Saab ePower i Trollhättan kommer att övervaka bilarnas prestanda under en mängd olika användningsområden och körmönster. För att logga viktiga data utrustas alla testbilar med inspelningsenheter, svarta lådor av samma typ som i flygplan.
– Programmet är utformat för att utvärdera potentialen hos en högpresterande elbil med noll utsläpp och är ett viktigt nästa steg i att vidareutveckla vår EcoPower-strategi, säger Mats Fägerhag, chef för teknisk utveckling vid Saab Automobile.
– Den omfattar såväl motorer i rätt storlek och utnyttjande av vårt kunnande inom turboladdning som användningen av alternativa bränslen, exempelvis bioetanol genom Saab BioPower-teknologi.
Jan Åke Jonsson, verkställande direktör för Saab Automobile, tillägger:
– År 2015 beräknas den globala årliga försäljningen av elbilar nå 500 000 exemplar och vi är fast beslutna att vara representerade i detta viktiga, växande segment.
– Programmet med Saab 9-3 ePower är vårt första steg mot att utveckla en potentiell produktionsbil som ger den sorts avancerade prestanda våra kunder förväntar sig. Vi ser nu fram emot att arbeta tillsammans med våra tekniska partners för att utveckla en sådan produkt.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se