Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110215-saab 9-4x110215-saab 9-4x110215-saab 9-4x
110215-saab 9-4x

Saab 9-4X har börjat tillverkas

Nu har produktionen av Saabs andra modell sedan försäljningen från GM till Spyker Cars påbörjats. Vid fabriken i Mexiko har första exemplaret av crossovern 9-4X rullat av bandet.

I mars förra året rullade första exemplaret av nya Saab 9-5 av produktionsbandet vid fabriken i Trollhättan. I dag, knappt elva månader senare, rullade första exemplaret av Saab 9-4X av bandet vid Ramos Arizpe-fabriken i Mexiko.

Bilen som var först ut genom fabriksportarna har chassinummer 00001 och är en Aero-modellversion med 2,8-liters V6-motor med turbo och 300 hästkrafter under huven. Den är lackerad i kulören Ice Pear-metallic. På bilden ovan ser vi Saabs vd Jan Åke Jonsson i mitten flankerad av produktionschefen Anders Svensson och produktchefen för 9-4X, Mikael Jacobsson.

Denna första 9-4X ska strax flyttas till USA för provköras av media. Därefter ska den skeppas över till Sverige för att ta plats på Saabs museum i Trollhättan.

- Detta är en stor dag för Saab. Ankomsten av 9-4X är ytterligare ett viktigt steg i fullföljandet av vår affärsplan. Denna sportiga och utmärkande produkt kommer att avsevärt bredda intresset för vårt varumärke och ger oss tillgång till ett nytt, viktigt segment som fortfarandeväxer, särskilt i USA, sa Jan Åke Jonsson strax efter att bilen rullat ut under den mexikanska solen.

Fyrhjulsdrivna Saab 9-4X börjar säljas i USA i maj medan vi i Europa får vänta till augusti för att få lägga vantarna på ett exemplar. Utöver Aero-motorn på 2,8 liter och 300 hästkrafter kommer även en 3,0-liters V6 på 265 hästkrafter. Någon dieselmotor är inte aktuell för 9-4X.

Läs mer