Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hans Hedberg

Saab 9-5 återuppstånden som Shenbao D-Series Aero

Gamla Saab 9-5 lever vidare i Kina och står faktiskt utställd på Shanghaisalongen. Men den gör det under nya namnet Shenbao D-Series Aero och är maskerad med en Mercedes-inspirerad kaross.

Beijing Auto, BAIC, köpte de tekniska rättigheterna till gamla Saab 9-5 och 9-3 2009 och sedan dess har det dykt flera Saab-baserade konceptbilar men den kinesiska fabriken verkar fortfarande inte ha fått igång produktionen. På årets Shanghaisalong ställer de ut ännu en konceptbil med Saab 9-5 som grund. Vi har tidigare sett C70G och nu är det dags för en prestandaversion av densamma med helt nya modellnamnet Shenbao D-Series Aero.

 Den nya konceptbilen är en prestandaversion av C70G och med den nya hungriga fronten påminner den inte så lite om Mercedes E-klass i AMG-utförande. I faktabladet kan man läsa att Shenbao D-Series Aero drivs av en turboladdad 2,3-litersmotor som ger hela 349 hästkrafter och 500 newtonmeter. 0-100 km/h ska gå på cirka sex sekunder. I samband med plattformsköpet 2009 fick BAIC även med Saabs 2,0- och 2,3-litersmotorer men det är oklart om det är den senare som finns i nya konceptbilen eller om BAIC har utvecklat en ny konstruktion. Om de även köpte Aero-namnet har vi inga uppgifter om…

Missa för allt i världen inte bildgalleriet nedan.