Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080821-saab-99-nya080821-saab-99-nya080821-saab-99-nya
080821-saab-99-nya

Saab 9-9 – saablar vad stor!

Det har varit mycket Saab de senaste åren och nu är nästa nyhet på gång, en stor Saab – 9-9.

Under lång tid hände egentligen ingenting hos Saab. Modellprogrammet var tämligen begränsat och turerna inom företaget var många. När GM tog över Saab började det hända grejer. Nya Saab 900 stressades fram i skiftet mellan 1980- och 1990-tal och barnsjukdomarna kom som ett brev på posten. Efter kraftansamlingen fortsatte det mesta som vanligt. Visserligen kom både 9-5 och 9-3, men utöver kombiversionerna var det ingen egentlig utveckling av modellprogrammet.

Men de senaste åren har Saab formligen sprutat ur sig djärva konceptbilar som har väckt uppmärksamhet oavsett om de har visats på bilsalonger eller som isskulpturer i Jukkasjärvi. De kommande åren blir intressanta för alla som gillar Saab, och inte minst för företaget självt.

 

Om allt går som det ska kommer modellprogrammet att utvecklas med en rad nya modeller. Saabchefen Jan-Åke Jonsson har utlovat minst en ny produkt, färdig bil eller koncept, om året de närmaste sex åren.

En breddning av modellprogrammet är något Saab verkligen behöver. 2007 blev ännu ett förlustår för Saab. Förlusten var svidande 2,2 miljarder kronor, men det var trots allt en förbättring jämfört med 2006 då företaget gick med 2,9 miljarder kronor i förlust. Saabs formkurva går alltså åt rätt håll även om siffrorna fortfarande lyser ilsket röda.

 

Jan-Åke Jonsson, Saabs vd, säger dock att han är nöjd och att utvecklingen följer den strategi som lades upp för tre år sedan. 2009 eller 2010 ska Saab vara lönsamt och det ska ske genom lanseringen av en rad nya modeller och en breddning av modellprogrammet.

Men det är inte bara modellprogrammet som behöver utvecklas. Saab måste, precis som alla andra tillverkare, bredda sina tankebanor och satsa på nya tekniska kort. Bio- Power i all ära, men framtiden är ingalunda säkrad för Saab genom etanoldriften. Därför vore det helt rätt att göra Saab 9-9 till märkets förs ta hybridbil med lånad teknik från GM:s Volt. Skillnaden gentemot existerande hybrider som Toyota Prius och Honda Civic Hybrid är att bilen drivs med enbart batterikraft tack vare Volt-tekniken. När laddningen tar slut kliver förbränningsmotorn in för att ge laddström. Med andra ord inskränker sig bränsleförbrukningen till att ladda batterierna.

 

Så här skulle framtidens bilhall hos Saab-handlaren kunna se ut:

• Saab 9-1. Äntligen en liten Saab igen som förhoppningsvis lockar en yngre målgrupp, något Saab behöver. En liten lättare bil är också nödvändig för att klara miljökraven. 

• Saab 9-2, en sportigare sedan, mindre än nuvarande 9-3. 

• Saab 9-3, mellanklassbil i hyfsad lyxklass. Chassit baseras på nästa generations Opel Astra och blir förmodligen inte mycket större än nuvarande 9-3. Sedan-, halvkombi- och kombikarosser. 

Nya Saab 9-5. Det har gått över tio år sedan nuvarande generationen presenterades och en ersättare till 9-5 är efterlängtad. Nya 9-5 förväntas inte växa på längden men inner utrymmena blir bättre för att matcha de tyska (och svenska) konkurrenterna. Fyrhjulsdrift även här och samma karossutbud som 9-3. Ryktena säger att bilen är ett stort steg framåt för Saab. Nya 9-5 kommer med största sannolikhet att visas officiellt vid Genève-salongen 2009 och börja säljas i slutet av samma år. 

• Saab Aero X, konceptbilen som markerade starten för ”nya” Saab. Om bilen blir verklighet kommer Saab att ha en sportig men lyxig coupé i modellprogrammet. 

• Saab 9-4X, en fyrhjulsdriven halvstor suv som Saab kallar crossover. Bilen visades som koncept på Detroitsalongen och enligt produktstrategen på Saab, Andreas Öster gren, överensstämmer den färdiga bilen till upp till 85 procent med konceptet. Modellen ska tillverkas i Ramos Arizipe i Mexiko. Att produktionen läggs där beror främst på den låga dollarkursen och att Nordamerika blir en av huvudmarknaderna även om bilen ska säljas globalt. 

• Saab 9-9 får samma plattform (Epsilon 2) som kommande generation av 9-5. För att tydligare profilera 9-9 som en lyxbil erbjuds den sannolikt enbart med fyrhjulsdrift, men visst – kräver marknaden en framhjulsdriven bil bör det inte vara någon teknisk omöjlighet. 

 

Vi utgår från att 9-9 kommer att dela mycket teknik med nästa generation av Cadillac CTS.

Nuvarande CTS är det bästa som kommit från den amerikanska tillverkaren på mycket länge, vilket bådar gott för Saab. Vi ser gärna att 9-9 får ärva den effektiva elektromagnetiska stötdämpningen.

Nya Saab innebär flera nya designgrepp. Grillen sväller rejält, det har redan 9-4X visat.

Även de nedre luftintagen i fronten blir stora och om vår tecknare Erik Andrén gissar rätt blir det en hel del Ferrari över dem.

Om våra uppgifter stämmer ska en smal reflexramp à la Saab 9000 CS löpa runt hela bakstammen.

Motorpaletten utgörs av den befintliga 2,8-literssexan som trimmas ned till runt 250 hästkrafter. Med största sannolikhet hänger Saab på tåget med effektstarka toppmodeller – en Aero är säkert att vänta, troligtvis då med V8-motor på gissningsvis 350 hästkrafter.

Exakt hur intressant den blir beror till stor del på hur oljepriset utvecklas. Volvo har ju redan dragit tillbaka sin 3,2-litersversion T6 av XC60 från den svenska marknaden på grund av svalt kundintresse.

För den europeiska marknaden kan det bli en stor V6-diesel på 250 hästkrafter och närmare 600 Nm i vridmoment.

Det är många frågeteckan kvar att räta ut runt Saab 9-9, men du får ge dig till tåls en bra stund. Enligt våra beräkningar startar produktionen 2010 eller 2011.

Fakta Saab 9-9

Om 9-9 kommer i produktion blir det tidigast 2010 vilket innebär att faktauppgifterna blir tillgängliga under hösten 2009.

Räkna med att karossen blir strax över fem meter lång. Axelavståndet bör bli minst tre meter för att ge generösa innerutrymmen. Storleksmässigt konkurrerar 9-9 med Lexus GS 460, Mercedes E-klass och kommande Audi A7. Om Saab imagemässigt når dit återstår att se.

Saabs framtida vagnpark

Saab 9-1 En liten lätt Saab klarar miljökraven och lockar en yngre målgrupp.

Saab 9-2 En sportig sedanmodell, något mindre än nuvarande 9-3.

Saab 9-3 Mellanklass i flera karossversioner med fyrhjulsdrift som tillval.

Saab 9-5 Större än 9-3 men samma karossurval och drift som 9-3.

Saab Aero X Sportig lyxvagn med fyrhjulsdrift.

Saab 9-4X Crossover enligt Saab, halvstor suv enligt oss.

Saab 9-9 Lyxvagnen byggs på Epsilon 2. Endast fyrhjulsdriven.

Läs mer