Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080827-gm-topp-10-saab080827-gm-topp-10-saab080827-gm-topp-10-saab
080827-gm-topp-10-saab

Saab 92 i topp – när GM själva får välja

När amerikanska GM listar de 10 bästa bilarna i företagets historia hamnar den svenska stoltheten Saab 92 på förstaplats. Topp-10-listan visar tydligt i vilken riktning GM vill färdas framöver.

I sann David Letterman-anda har General Motors gjort en Topp-10-lista över de bästa bilarna under företagets första 100 år. På en sådan lista skulle nog de flesta förvänta sig hästkrafter och cubic inches i massor. Men något oväntat intas förstaplatsen av en svensk Saab 92 från 1950. Det kan tyckas konstigt att Saaben hamnar i topp då GM inte direkt kan ta åt sig äran för den lilla droppformade bilen. Men vid närmare eftertanke är det fullt logiskt och till och med ganska självklart att Saab 92 skulle ta förstaplatsen. Bortsett från att den var en bra och revolutionerande bil för sin tid är den även helt rätt för den nya image GM försöker skapa sig. Trenden och utvecklingen går mot små och bränslesnåla bilar, vilket också kan förklara varför 1996 års elbil EV1 återfinns på fjärdeplatsen.

Ansvarig för listan är GM:s egna historiker och arkivanställda. Ledningen, inklusive vice ordförande Bob Lutz och designchefen Ed Welburn fick sedan ge sitt godkännande till listan, såväl som en Topp-10-lista över GM:s bästa konceptbilar. Åsikterna om GM:s val är säkert många och olika. Den amerikanska motorsjälen kan nog känna sig sårad av att en liten tvåtaktare från Sverige snor åt sig förstaplatsen framför näsan på amerikanska storheter som Pontiac GTO, Chevrolet Corvette och Chevrolet Bel Air.

Läs mer