Saab 99 fyller 50 år i dag – grattis!
99 var modellen som moderniserade Saab och tog företaget in i framtiden. Den var stilbildare till klassikerna 900 och 9000. Just i dag, den 22 november 2017, fyller Saab 99 år, närmare bestämt 50 år. Vi lyfter på hatten för jubilaren.
Saab hade harvat på med i princip samma karossform i 15 år med modellerna 92, 93, 93:ans kombivariant 95, samt 96 (medan Sonett I, som bara tillverkades i en handfull exemplar, stack ut med egna former). Den svenska biltillverkaren ville få till en förändring, ville förnya och modernisera sig. 1965 påbörjades därför, efter ett par års planering, utvecklingen av en helt ny modell. Projektet gav man namnet Gudmund eftersom det sjösattes den 2 april det året, dagen då Gudmund har namnsdag.
Under utvecklingstiden skapade Saab en rullande testbänk som kom att kallas för Paddan. Denna bil är vad man i dag kallar för en testmula eftersom den såg ut som en vanlig Saab 96 men under skalet var det 99:ans chassikomponenter och övrig teknik som snurrade.
Paddan, som byggdes i fyra exemplar, blev dock avslöjad, och därmed också Saabs projekt. Paddan var nämligen bredare än en vanlig 96, något som inte syntes vid en snabb anblick. Men när Paddan kördes bredvid en vanlig Saab 96 var det kört. Då förstod folk att något var på gång.
I ett senare skede körde Saab omkring med en testbil som såg ut som 99:an, men den hade emblem som det stod Daihatsu på. Frågan är hur många som gick på den…
1967 var det så dags. Den 22 november presenterades Saabs helt nya modell 99 på Teknorama i Stockholm. Bilen uppvisade för märket helt nya former skapade av Sixten Sason (med hjälp från sin lärling Björn Envall), mannen som låg bakom bland annat Saabs ursprungsmodell 92 men även produkter från exempelvis Husqvarna och Hasselblad.
Tyvärr fick Sixten Sason aldrig uppleva premiärvisningen av sin största skapelse 99:an, den där senhösten 1967. Han dog nämligen den 1 april samma år, bara några veckor efter sin 55-årsdag.
I Teknikens Värld nummer 24 som kom ut den 1 december 1967 berättade vi allt om nya Saab-modellen. Gunnar Friberg intervjuade till och med bilen med frågor om barndomen, föräldrarna och annat märkligt intressant. Vi tog även upp ett annat ämne som Saab höll lite hemligt vid själva presentationen, nämligen den automatlåda som företaget höll på att specificera och utveckla för att passa in i deras tuffa kravbild.
Bilen kom dock inte i produktion förrän ett år senare (i oktober), då som årsmodell 1969. För att lägga vantarna på ett exemplar fick man hosta upp 18 385 kronor. För den summan fick man en bil med två dörrar, något annat fanns nämligen inte. Det var först 1970 som fyrdörrarsvarianten lanserades. Sedan kom Combi Coupé-varianterna med tre- och femdörrarskarosser.
Det stora med Saab 99 var så klart ett helt nytt formspråk som följde med märket under många år, men bilen var mer revolutionerande än så. Den var större och rymligare än sina ”föregångare” och dessutom med, för tiden, avancerad teknik anpassad för 1970-talet. Med ny framvagnsgeometri, rak bakaxel, spiralfjädrar runt om, hög komfort och krocksäkerhet, Saab marknadsförde faktiskt bilen som ”säkerhetsbilen”, skulle 99 ta upp kampen med Volvos storsäljare Amazon.
Dessutom hade bilen en detalj som Saab kom att hålla fast vid under lång tid – 99 var nämligen först ut med tändningslåset på mittkonsolen mellan framstolarna.
Under sina första år i livet drevs Saab 99 framåt med hjälp av en 1,7-litersmaskin från Triumph som man fick tillgång till tack vare ett tidigare samarbete med Ricardo & Co Engineers Ltd. I början av 1970-talet användes en lite starkare 1,85-litersmotor, som var en uppborrad variant av 1,7-litersmotorn. Den fick snart sällskap av en 2,0-liters Södertälje-byggd maskin som hängde med ända in på 1980-talet. Det gemensamma för samtliga dessa motorer var att de hade fyra cylindrar på rad, något Saab tidigare inte hade haft i sina bilar. Innan 99:an var det två- och trecylindrigt samt V4 som gällde. Men det var inte skrivet på förhand att 99:an skulle få just en radfyra under huven. Många olika motorer diskuterades och testades under utvecklingsfasen, bland annat en Wankel-motor.
Saab 99 tillverkades givetvis i fabriken i Trollhättan som hade invigts nio år tidigare. Men modellen tillverkades även av Valmet i finska Nystad, något som gjorde att modellen blev populär i vårt östra grannland. Till och med den finska polisen började köra 99.
Modellen sattes även ihop i belgiska Mechelen och från 1977 monterades den också i gamla Saab-fabriken, tidigare Svenska Järnvägsverkstäderna (ASJ), i Arlöv utanför Malmö.
Många olika modellversioner tillverkades under åren varav två sticker ut lite extra. Den ena kallades 99 EMS och kom i början av 1972 för att fungera som det sportigare 99-alternativet tack vare 118 hästkrafter, 0-100 km/h på 11,6 sekunder och toppfart på 176 km/h. EMS står för övrigt för Electronic Manual Special.
Den andra behöver egentligen inte närmare presentation då den heter… 99 Turbo. Modellen som på något vis kom att sätta Saab på bilkartan på allvar. Den lanserades 1978 med tuffare utseende, 145-hästars tvålitersmaskin, 0-100 km/h på 9,2 sekunder och toppfart på 197 km/h. 63 700 kronor kostade en 99 Turbo under lanseringsåret.
Saab 99 Turbo var dessutom med om något väldigt unikt. Saab hade under flera år varit framgångsrika i rally och med Stig Blomqvist bakom ratten i en 99 Turbo vann modellen Svenska Rallyt 1979. Det var första gången som en turbobil vann en deltävling i rally-VM.
Våren 1984 tillverkades Saab 99 för sista gången. Den ersattes av Saab 90 som under tre år fungerade som ett sorts hopkok av just 99:an och den helt nya modellen 900.
Saab 99 tillverkades i totalt 588 643 exemplar under sina 16 år i livet. Det är alltså snart 34 år sedan den lades ned men det är framför allt – just i dag den 22 november 2017 – exakt 50 år sedan modellen presenterade sig för världen på Teknorama, en del av Tekniska museet i Stockholm.
Om du har kommit hela vägen hit i ditt läsande tänker vi belöna dig med en provkörning av en tvådörrars Saab 99 av sista årsmodell. Du hittar den provkörningen här.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se