Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saab 99 räddad från bilhimlen – blev bakhjulsdriven

Det är inte ofta man ser Saab 99 på vägarna, men har du tur kan du få se en orange från 1974 med läckra rallydetaljer som får den att sticka ut som få andra bilar.

https://youtu.be/8kxVklso9xQ

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Man kanske tror att alla från Göteborg är Volvo-frälsta, men inte Jesper Schwartz. Han är nämligen Saab-killen från Göteborg som har räddat en 99 modellår 1974 från att hamna i bilhimlen. Hans kompis hade en helt ordinär 99:a ståendes isärplockad, och kompisen hade tappat intresset. Då kom Jesper Schwartz till undsättning och efter nästan sex år är den förvandlade Saaben redo att visas upp för världen.

Inte mycket mer än karossen och färgen, indisk gul (Sunset Orange), är original. En USA-front har monterats, likaså skärmbreddare från Saabs gamla rallyavdelning och bakvinge från 1970-talets tillbehörskatalog. Men det är långt ifrån allt som förändrats hos bilen.

Hela drivlinan är nämligen omgjord. Till skillnad från alla andra Saab 99, som är framhjulsdrivna, är Jesper Schwartz 99:a bakhjulsdriven. Motorn är Saabs B204-turbomaskin på 2,0 liter från 1990-talet, sammankopplad med en växellåda från Opel Omega, en kardanaxel från Volvo som i sin tur sitter ihop med en bakvagn från Ford Scorpio.

Jesper Schwartz låter hälsa att maskinen ger omkring 300 hästkrafter i nuvarande utförande. Bilen lär med andra ord pinna på rätt bra i och med en vikt på strax över tonnet.

För mer om alla modifieringar som Jesper Schwartz gjort, klicka här där du även får sköna bilder på bilen. Nu kikar vi i stället på den välgjorda filmen ovan.