Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101217-framtidens saab
101217-framtidens saab
101217-framtidens saab
101217-framtidens saab

Saab år 2025 trafiksäker med hjälp av psykologi

Så här skulle en Saab år 2025 kunna se ut om designstudenten Youngho Jung får bestämma. Formerna är inte framtagna för att bilen bara ska se tuff ut. I stället handlar det om tekniska innovationer som ska hindra onödiga olyckor med allvarliga följder.

Koreanske designstudenten Youngho Jung vid designhögskolan i Umeå har i ett av sina projekt fokuserat på trafiksäkerhet. Runt om i världen dör varje år 1,2 miljoner människor i trafikolyckor och studier visar att hälften av dödsolyckorna beror på slarv, fortkörning och att avstånd mellan fordon inte hålls.

Youngho Jung har därför designat en bil för framtiden, närmare bestämt år 2025, som med ett avancerat varningssystem ska främja just trafiksäkerheten. Att det är ett Saab-emblem i fronten på bilen beror helt enkelt på att Youngho Jung har tagit fram konceptet ”Advanced Warning System Vehicle” i samverkan med den svenska biltillverkaren.

Det avancerade varningssystemet som är tänkt att reducera antalet olyckor ute på vägarna spelar på den mänskliga psykologin. Youngho Jung tänker sig att skarpa föränderliga former och färger drar uppmärksamhet till sig vilket i sin tur ger ökade reaktionsmarginaler hos omgivningen. I slutändan ska det leda till att olyckor kan förhindras i ett tidigt skede.

Youngho Jungs varningssystem visar upp en bil som vid stillastående eller vid vårdad, normal körning uppfattas som mjuk, rund och ofarlig. Men om körsituationen förändras och blir mer riskabelt, exempelvis om en närliggande bil kommer för tätt inpå, då varnar Youngho Jungs bil omgivningen genom skarpa ljussignaler som finns integrerade runt om på bilens karossytor.

Men det är inte allt bilen kan. Skulle den framföras i hög fart ändrar den dessutom form – från det runda och mjuka till en bil med skarpa kanter och starka färger. Alltså en bil som rent psykologiskt uppfattas som aggressiv. Därmed får man omgivningens uppmärksamhet om att fara kan vara närstående.

Ett annat exempel på bilens psykologiska anspelning är när föraren av denna framtidsbil ställer sig på bromspedalen. Då varnas bakomvarande fordon och förare av att bilens bakände öppnar upp sig och visar upp skarpa i stället för mjuka former, rött ljus tänds och ”vimplar” – som kan liknas vid långt kvinnohår som böljar i vinden – börjar fladdra.

Inspirationen till sin framtida, trafiksäkra Saab har Youngho Jung fått från naturen, närmare bestämt från groddjuret eldsalamander som varnar andra arter att den är oätligt giftig med hjälp av gula, orange eller röda strimmor som täcker den i övrigt svarta huden.