Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091030-saab-nyanställer
091030-saab-nyanställer
091030-saab-nyanställer
091030-saab-nyanställer Foto: Tom Drew

Saab återanställer i Trollhättan

Omkring 40 av de 700 som fick lämna Saab i Trollhättan i våras får nu komma tillbaka. Nu skruvas produktionstakten upp en aning efter bottennivån och samtidigt förbereds för produktionen av 9-3 cabriolet och nya 9-5.

Ett 40-tal personer av dem som fick lämna Saab Automobile i april får nu komma tillbaka till den problemtyngda biltillverkaren, rapporterar ttela.se. Efter den extremt låga produktionstakt som har hållits under sommaren för att spara kostnader behövs nu nya krafter för att kunderna inte ska få vänta allt för länge på sina bilar. Den låga produktionstakten på endast 100 bilar per dag har gjort att Saab har haft svårt att leverera även till en minskande efterfrågan. Saab-kunderna har fått vänta i månader på sina bilar. För att komma ikapp efterfrågan ska produktionen gå på maxfart under tre veckor innan jul och det planeras för två övertidslördagar strax innan årets slut.

Dessutom behövs mer personal för att klara av förberedelserna inför tillverkningen av nya 9-5 och 9-3 cabriolet som tidigare sattes ihop av Magna Steyr i Österrike. Nya produktionsverktyg ska monteras och personalen ska utbildas.

Saabs framtid är alltjämt oviss. Tidigare i veckan bringades viss klarhet när Dagens Industri rapporterade om framtidsplanerna för Saab. Affärsplanen innebär bland annat att Saab ska gå mot att bygga färre och mer exklusiva bilar. Dessutom får gamla 9-5 nytt liv på andra sidan jorden Saabs kinesiska delägare BAIC tar över produktionsverktygen och skeppar dem till Kina. Enligt uppgifter i Dagens Industri ska Saab Automobile och BAIC bygga en fabrik i Peking där Saab föreslås få 20 procent och BAIC 80 procent av ägandet.

Läs mer