Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Saab-bilar återkallas av General Motors

Ett problem med säkerhetsbältet på förarsidan gör att GM återkallar alla Saab 9-3 Cabriolet från modellår 2004 till och med 2011.

GM är på hugget vad gäller återkallelser. Nästan 16 miljoner bilar har återkallats sedan årsskiftet och nu annonserar man om att ännu fler ska in för att åtgärdas, bland annat Saab.

I Saabs fall rör det sig om 9-3 Cabriolet av årsmodell 2004-2011. Antalet bilar som ska återkallas uppgår till 28 789.

Det är bältessträckaren på förarsidan som har visat sig ha en undermålig kabel vilket kan leda till att ett utrullat bälte inte rullas tillbaka.

GM upptäckte felet vid en intern kontroll men har i efterhand fått felet bekräftat av amerikanska NHTSA som i sin tur fått problemet inrapporterat från ägare.

GM kontrollerade även bältessträckarna på sedanversionen av Saab 9-3 men noterade att felet endast finns hos cabrioleten då sedanens bältesdelar inte är helt identiska. Om GM även kontrollerar kombiversionen av 9-3 är okänt, men troligtvis har den identiska delar med sedanen.

Passagerarsidans bältessträckare i Saab 9-3 Cabriolet är inte behäftad med felet, men för säkerhets skull har GM utfärdat en garanti som gäller bilens livslängd om samma problem skulle uppstå på den sidan.