Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saab 9-7X, 2004.Saab 9-7X, 2004.Saab 9-7X, 2004.
Saab 9-7X, 2004.

Saab-bilar återkallas av GM – kan börja brinna

General Motors våg av återkallelser verkar inte sina. Nu återkallas omkring 189 000 bilar, bland annat från Saab, Chevrolet och Buick. Orsaken är att bilarna kan börja brinna, av sig själva. Det är tredje återkallelsen för liknande problem.

Det är helt enkelt inte General Motors år i år. I alla fall inte om man ska tro den mängd återkallelser bolaget tvingats göra. Sedan årsskiftet har inte mindre än 30 miljoner bilar återkallats på grund av en rad olika fel. Och nu är det alltså dags igen. 189 000 bilar, av modellerna Saab 9-7X, Chevrolet Trailblazer, GMC Envoy, Buick Rainier och Isuzu Ascender – som alla bygger på samma grundkonstruktion – återkallas. De drabbade bilarna är av årsmodell 2005 till 2007.

Orsaken till återkallelsen är ett kretskort som kontrollerar bilarnas centrallås. Kortet kan, särskilt bilens dörrlås utsätts för väskeintrång, kortslutas, överhettas och, om det vill sig illa, börja brinna. Helt utan annan yttre påverkan. Men återkallelsen kommer inte att genomföras omedelbart, i stället uppmanas ägarna att parkera sina bilar och ha de stående utomhus. Handlare som har bilar inne till (begagnad) försäljning, uppmanas att inte sälja de vidare förrän problemen åtgärdats.

GM har tidigare, två gånger, försökt åtgärda problemet genom att applicera en säkerhetsbeläggning på kretskortet, men problemet har visat sig kunna uppstå ändå. Därför väljer man nu en dyrare lösning, och inte förrän i oktober ska GM, i USA, ha fått fram delar till att åtgärda problemen. 242 incidenter till följd av problemet har rapporterats, varav 28 bränder.