Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091206-saab-styckas
091206-saab-styckas
091206-saab-styckas
091206-saab-styckas Foto: Thorsten Weigl-for PR use only

Saab delas upp i mindre bolag

Efter krav från Riksgälden har Saab delats upp juridiskt. Under hösten har flera nya mindre bolag registrerats. Men de nya bolagen ska inte ses som att Saab håller på att styckas upp enligt informationschefen Erik Geers.

 Göteborgs-Posten skriver i dag att Saab har börjat styckas upp juridiskt. Saabs informationschef Erik Geers säger till tidningen att styckningen är ett krav från Riksgälden, för deras bedömning. Uppgifterna bekräftas av statssekreterare Jöran Hägglund som säger att det skett för att tydliggöra och avgränsa säkerheter.

Saab Automobile består nu av fem aktiebolag: Powertrain, Parts, Property, Tools och Investering, skriver GP. Bolagen Tools och Property (Verktyg och Fastigheter) är helt nybildade och registrerades den 10 respektive 12 november. Parts (Delar) bildades ursprungligen år 2000 men registrerades i sin nuvarande form den 15 oktober i år. Powertrain, som har bytt namn ett antal gånger, heter sedan den 20 november Saab Automobile Powertrain AB. Det tidigare namnet var General Motors Powertrain-Sweden AB.

Den juridiska grunden för att Saab ska kunna styckas och säljas i delar verkar alltså vara lagd. Men om man ska tro Hägglund och Geers är detta inte syftet med uppdelningen. Geers vill inte kommentera de tidigare uppgifterna om att verktygen till gamla Saab 9-5 ska överlåtas till BAIC. Ny Teknik har hävdat att de redan är sålda och GP säger sig ha fått uppgiften bekräftad.

Läs mer