Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091001-saab-lån-eib
091001-saab-lån-eib
091001-saab-lån-eib
091001-saab-lån-eib

Saab ett steg närmare EIB-lån

Det för Saab Automobile och Koenigsegg Group nödvändiga lånet hos Europeiska investeringsbanken ser ut att kunna bli av om man ser till de uppgifter som SvD tagit del av i dag. I går var lånet uppe för beslut hos EIB-ledningen som inte vill bekräfta uppgifterna.

Europeiska investeringsbanken (EIB) ska ha styrelsemöte den 21 oktober. Där ska man bland annat behandla det lån om 4,3 miljarder kronor som Koenigsegg Group har ansökt om för att få till stånd köpet av Saab Automobile.

Enligt regeringens chefsförhandlare i bilindustrifrågor, statssekreterare Jöran Hägglund, ska EIB i går ha genomfört ett ledningsgruppmöte där de analyserade underlaget för Koenigsegg Groups låneansökan. Detta efter att de har varit på besök i Trollhättan och gått igenom all projektplanering. EIB har dock valt att inte kommentera dessa uppgifter, de har till och med dementerat dem.

Enligt en källa med insyn i processen som Svenska Dagbladet har varit i kontakt med ser affärsplanen realistisk ut. Källan säger sig också vara säker på att lånet beviljas.

– Affärsplanen är realistisk och det är klart att man vill ge den en chans till. Om affärsplanen inte vore realistisk skulle man inte ha gått så här långt med planerna.

Ledningsgruppens beslut i går är helt vägledande för utgången av styrelsens beslut den 21 oktober. Jöran Hägglund är försiktig i sitt uttalande om utgången.

– Det kan vara så att de säger ”ja, det är klart det finns ett givet utrymme”. Eller ”nej, vi bedömer inte att det blir något lån” eller att de säger att det blir ett begränsat lån, sa han i går till SvD medan EIB:s möte pågick.

De nödvändiga statliga lånegarantierna kommer in i ett senare skede av processen uppger Jöran Hägglund.

– Vi gör vår bedömning efter det att vi vet hur stort lån Saab får. Så vi är väldigt intresserade av att veta utfallet, säger han till SvD.

Christian von Koenigsegg ser gårdagens eventuella möte som av mindre betydelse. Han har i stället fokus inställt på EIB:s styrelsemöte den 21 oktober, det är då allt avgörs.

En annan som är optimistisk till att lånet beviljas den 21 oktober är Lars-Göran Jönsson på Svenska Bil, Saabs återförsäljare.

– Vi har fått indikationer från Saabs ledning och Jan Åke Jonsson (Saab Automobiles vd, reds anm) om att det kommer att bli ett lån. Vi har löpande kontakt med ledningen och nu går vi i väntans tider. Även om Koenigsegg Group måste rätta till underlag och innehåll i affärsplanen betyder det inte att den är ohållbar, säger han till SvD.

Läs mer