Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091215-saab-baic-miljarder
091215-saab-baic-miljarder
091215-saab-baic-miljarder
091215-saab-baic-miljarder Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Saab får 1,4 miljarder för gammal teknik

Saab har fått 1,4 miljarder kronor i utbyte mot verktyg och teknikrättigheter till gamla 9-5 och 9-3 enligt nya uppgifter. Pengarna uppges hålla Saab flytande den närmaste tiden.

 Det blev nyligen klart att kinesiska BAIC köper verktyg och teknikrättigheter till gamla Saab 9-5 och 9-3. Enligt Dagens Industri uppgår köpeskillingen till 1,4 miljarder kronor och pengarna ska ha satts in på Saabs konto redan i fredags. Enligt DI:s källor ska den dryga miljarden räcka för att hålla Saab flytande i tre månader. Hur detta påverkar Saab-ägaren GM:s deadline vid årets slut är oklart. GM har gett Saab året ut att hitta en köpare, om ingen går att finna läggs bolaget ned. De nya pengarna uppges kunna övertyga GM att ge förhandlingarna mer tid.

– Det är en bra affär som ger Saab extra pengar och gör att de troligen kan dra ut på tiden några veckor med slutförhandlingar om en ny ägare”, säger Jöran Hägglund, statsekreterare i näringsdepartementet och regeringens ansvarige för bilaffärerna, till Dagens Industri.

När sista exemplaret av 9-5 kombi rullar av bandet i Trollhättan om några månader ska produktionsverktygen packas ned och skickas till Peking. BAIC får även tillgång till viss teknologi till 9-3, dock inte de verktyg som behövs för att tillverka kaross och bottenplatta. ttela.se har talat med Mats Fägerhag, chef för teknisk utveckling på Saab som säger att avtalet med BAIC är en förlängning av det arbete som påbörjades redan vecka 37. Det var tänkt som ett joint-venture med Koenigsegg och när de drog sig ur fortsatte Saab och BAIC förhandlingarna själva. Mats Fägerhag är positiv till avtalet och han tror att Saab kommer att ha folk på plats i Kina som ska hjälpa BAIC. I intervjun med ttela.se förtydligar han vad det är BAIC har köpt.

– Man köper ritningar och teknisk dokumentation med rättigheter att bygga bilarna i Kina.  Men de kommer inte att kopiera bilarna. De ska göra sina egna bilar, anpassade för den lokala marknaden, baserat på 9-5 samt 9-3 av årsmodell -04, säger Fägerhag.

Läs mer