Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091220-saab-avtal-gm
091220-saab-avtal-gm
091220-saab-avtal-gm
091220-saab-avtal-gm

Saab-försäljningen i princip klar när GM gjorde helomvändning

I helgen har det kommit fram uppgifter från olika håll som säger att ett köpeavtal mellan Spyker Cars och GM angående Saab Automobile bara var några timmar bort från att skrivas under. Men så plötsligt vände GM 180 grader och avbröt det hela. Frågan är varför!?

Enligt källor till bland annat SVT Rapport, TTELA och SaabsUnited.com var det bara några timmar kvar tills ett avtal mellan Spyker Cars och GM skulle undertecknas och Saab skulle ha fått nya ägare då GM drog i handbromsen och avbröt affären.

Det mesta var utstakat och mer eller mindre alla hinder hade röjts ur vägen. Saab själva hade jobbat intensivt de senaste veckorna för att få till ett avslut innan december månads utgång. Deras ekonomi hade förbättrats väsentligt sedan 1,4 miljarder kronor hade kommit kassan till godo efter teknik- och verktygsförsäljningen till BAIC. Dessutom hade Saab finansiering och affärsplan klar och Europeiska investeringsbanken (EIB) hade under sista veckan lämnat positiva signaler om att ett lån på fyra miljarder kronor skulle beviljas. Därtill hade förhandlingarna med Riksgälden gått i positiv framåtanda utan att några problem sågs på himlen. Det enda som återstod var en genomgång av köparen, Spyker Cars, samt några mindre frågor som skulle redas ut mellan Spyker Cars och GM.

Allt pekade på att avtalet skulle skrivas under nu i helgen, eller rent av redan på fredagseftermiddagen eller -kvällen.

Men så plötsligt vände det, på fredagseftermiddagen (svensk tid) deklarerade GM officiellt att förhandlingarna havererat och att försäljningen av Saab uteblir. GM skyllde då på att det var några frågor som de och Spyker Cars inte kunde enas om och att det inte skulle hinnas med innan tidsfristen löpte ut den 31 december.

Saabs informationschef Eric Geers bekräftar att ett färdigt avtal bara låg några timmar fram i tiden i fredags.

– Vi var på väg upp till Stockholm och skulle skriva kontrakt. Då hände något. Men vad? Ingen aning, säger han till TTELA.

Spyker Cars vd Victor Muller befann sig i Stockholm under fredagen redo att skriva kontrakt. Han blev lika överraskad berättar Eric Geers.

– Det här var en enorm överraskning även för Victor Muller. Vi hade kommit en bra bit på väg och jag måste ge en eloge till Spyker Cars. De har visat ett enormt engagemang i frågan.

Andra personer som var närvarande i Stockholm vid undertecknandet av kontrakt och avtal (som inte blev av) var Saabs vd Jan Åke Jonsson och General Motors förhandlare Scott Mackie.

En källa till SaabsUnited.com, känd under det fingerade namnet Djup Strupe, bekräftar också hur nära ett avtal var. Denne Djup Strupe berättade för Steven Wade på SaabsUnited.com att han i fredags precis återkommit från ett möte med någon med hög befattning inom GM och att denna någon hade berättat att allt mer eller mindre är klart och avtalet antagligen skulle undertecknas under dagen (fredagen). Spyker Cars hade, enligt Djup Strupe, tillsammans med GM:s jurister arbetat hela natten lång för att kunna komma till skott.

Ovanstående delgavs SaabsUnited.com 45 minuter innan GM gjorde helomvändningen och lade ned förhandlingarna... 45 minuter!

Vad var det då som fick GM att göra den tvära 180-graderssväng när man hade kommit så långt? Det verkar ärligt talat aningen obegripligt. Ligger det en hund begraven någonstans? Eller som vissa Saab-anställda säger – ”GM hade den här avsikten hela tiden”.

Enligt SVT Rapport och New York Times finns det två anledningar som kan ligga till grund för GM:s abrupta helomvändning.

Den ena, som vi talade om i en annan artikel här på teknikensvarld.se, är Spyker Cars ryska ägare med maffiakontakter. GM ska helt enkelt ha varit rädda för att deras teknik skulle hamna i Ryssland.

Den andra anledningen sägs vara GM:s nya ledning (för tre veckor sedan avgick dåvarande vd Fritz Henderson) som ville visa resolut handlingskraft och som tröttnat på den segdragna affären med Saab som egentligen pågått sedan februari i år.

Men ingen av dessa båda anledningar känns speciellt sannolika.

Om nu GM skulle vara rädda för att deras teknik och kunskap hamnar i Ryssland så borde de ha varit rädda redan då Spyker Cars i början av december visade sitt intresse för Saab. Det är ju inte direkt någon hemlighet att Spyker Cars till ungefär 30 procent ägs av ryske Alexander Antonov och hans son Vladimir. Eller upptäckte GM ryssarnas inblandning först i går? Knappast! Inte sjutton har de undvikit att läsa pressen de senaste veckorna, väl?

Den andra anledningen, att det skulle vara GM:s nya ledning som ville visa handlingskraft, känns inte heller speciellt trolig. Varför visa handlingskraft timmarna innan ett avtal är på väg att slutföras? Bättre att låta Saab gå dem ur händerna till Spyker Cars än att visa handlingskraft genom att skrota ett stolt varumärke och företag som funnits i 62 år samt att låta tusentals och åter tusentals personer bli arbetslösa.

Det ska bli intressant att bevaka detta i framtiden. GM bör komma med en logisk förklaring till varför de valde att avbryta slutförhandlingarna i fredags. Att det rörde sig om tvistefrågor utan lösning verkar enligt flera källor inte vara anledningen. Finns det något som GM helt enkelt inte låter oss övriga veta? Något som de inte vill att vi ska känna till?

Till råga på allt uteslöts Merbanco tidigt ur förhandlingarna som togs upp efter att Koenigsegg Group dragit sig ur. Merbanco som av många sågs som den mest seriösa och verklighetstrogna i trion där även Spyker Cars och Renco ingick. Vilken var anledningen till att Merbanco, som överraskades av GM:s beslut, inte fick vara med mot slutet?

Allt om Saabs nedläggning

Krönika

I fokus