Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090319-saab-tvådagarsvecka
090319-saab-tvådagarsvecka
090319-saab-tvådagarsvecka
090319-saab-tvådagarsvecka

Saab går ner till tvådagarsvecka

Nu sänks takten i Trollhättan ytterligare. Ledningen anser att det räcker med två produktionsdagar i veckan för att möta den allt lägre efterfrågan.

 Saabs Trollhättan-fabrik tvingas nu dra ner ytterligare på takten, rapporterade Göteborgs-Posten på onsdagskvällen. Två dagars tillverkning per vecka anses räcka för att möta efterfrågan.

– Just nu är det lite lägre produktionstakt än förra veckan. Vi vill inte gå in på specifika siffror, men den här veckan och nästa, åtminstone, kommer vi att ha tre stoppdagar, säger Saabs talesperson Gunilla Gustavs till GP.

Saabs situation ser minst sagt dyster ut. Det kan bli en negativ spiral när det i dessa svåra tider framstår som att företaget inte säljer några bilar. Enligt GP:s uppgifter är Saabs tillverkningstakt katastrofalt låg. Volymen ligger på cirka 50 bilar per dag och kommer att göra så den närmaste tiden. 50 bilar per dag ger en årstakt på 12 000-13 000 bilar, vilket är alldeles för litet för att Saab ska överleva. Även det dubbla uppges vara långt under det som krävs för att verksamheten ska gå jämnt upp.

Jakten på köpare pågår samtidigt som företagsrekonstruktionen planläggs för fullt. Deutsche Bank har anlitats för att driva försäljningsprocessen och det har ryktats fram och tillbaka om ett flertal intressenter. Tiden börjat dock rinna ut för den svenska biltillverkaren. Saab-rekonstruktören Guy Lofalk säger till GP att Saab har pengar att driva verksamheten fram till i sommar. Den 6 april läggs rekonstruktionsplanen fram. 

Läs mer