Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110427-saab-plan-b
110427-saab-plan-b
110427-saab-plan-b
110427-saab-plan-b

Saab jobbar på plan B

Saab tänker inte stå handfallna om EIB inte godkänner att Antonov köper Saabs fastigheter för att få loss pengar till kassan. Nu arbetar man med plan B som kan innefatta en ny kinesisk partner.

De Saab-anställda i Trollhättan återvänder nu på morgonen till fabriken men i skrivande stund är det ännu oklart vad de ska göra och vilka besked som väntar dem. På ledningsnivå pågår samtidigt ett febrilt arbete att försöka lösa den fortsatta finansieringen av företaget. Den senaste tiden har detta arbete främst fokuserat på att få Vladimir Antonov att köpa Saabs fabrikslokaler, vilket inledningsvis skulle ge ett tillskott på 270 miljoner till kassan, skriver TTELA. I ett senare skede skulle betydligt mer pengar rinna in.

Nackdelen med planen är att Europeiska investeringsbanken (EIB) måste godkänna fastighetsaffären och de villkor som EIB presenterade på skärtorsdagen var så hårda att hela affären ställdes på ända. Sedan helgen har Victor Muller och övriga personer i Saab-ledningen därför arbetat med plan B, en plan med syfte att lösa den kortsiktiga finansieringen utan att behöva genomföra den fastighetsaffär som kräver ett godkännande från EIB. Enligt TTELA handlar det hetaste spåret om att knyta kontakter med en kinesisk partner. En annan möjlighet är att få EIB att ändra de villkor som satts upp.

De anställda på Saab har nu tvingats vara borta från sin arbetsplats i tre veckor på grund av Saabs ekonomiska problem. Mer information om vad som händer på Saab väntas under dagen.