Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100929-bmw-saab-motor
100929-bmw-saab-motor
100929-bmw-saab-motor
100929-bmw-saab-motor

Saab köper BMW-motorer

Saab ska köpa bensinmotorer av BMW. Den omsusade affären skrevs under på onsdagsmorgonen av Saabs vd Jan Åke Jonsson och BMW:s marknadschef Ian Robertson.

Nu är det bestämt att Saab kommer att köpa motorer av BMW. Tidigt på onsdagsmorgonen skrevs ett avtal under av Saabs vd Jan Åke Jonsson och BMW:s försäljnings- och marknadschef Ian Robertson. Enligt avtalet ska BMW leverera motorer till Saab med början 2012. Motorerna som Saab ska köpa är fyrcylindriga bensinmotorer på 1,6 liter med tillhörande start/stopp-system och annan bränslesparande teknik som enligt Saab och BMW ska användas i en ny modellserie från Saab.

– Det är med stor glädje jag kan bekräfta det här spännande samarbetet. BMW-koncernens motorer och bränslesparande teknik är ett riktmärke i premiumsegmentet. Vi ser fram emot att integrera denna teknik i våra kommande modellgenerationer, kommenterar Jan Åke Jonsson överenskommelsen.

Även Victor Muller är nöjd med affären.

– Det här är ett stort steg för Saab på vägen mot att bli ett lönsamt och oberoende premiummärke. Vår strategi är att fortsätta använda vår egen tekniska expertis samtidigt som vi samarbetar med de allra bästa. Båda parter är öppna för att utforska möjligheterna att fördjupa relationen ytterligare i framtiden, säger Victor Muller.

Mullers uttalande antyder att han inte är nöjd med att bara köpa motorer av BMW. Innan affären blev officiell har det spekulerats i att Saab ska låna såväl växellådor som plattform av BMW-ägda Mini för att använda i den kommande småbilen Saab 92. 

Läs mer